Δοκιμάσαμε το kale, προβληματιστήκαμε για το πώς προφέρεται το quinoa, βάλαμε τους χυμούς από λαχανικά και μπαχαρικά στη ζωή μας για τα καλά. Επειδή όμως το 2016 είναι εδώ και τα food trends αλλάζουν σαν τις εποχές, είναι καιρός να ανανεώσουμε τις γαστρονομικές μας επιρροές και να ανακαλύψουμε τι καινούργιο υπάρχει εκεί έξω. Συγκεντρώσαμε τα 10 trends φαγητών που θα επικρατήσουν στα πιάτα μας τη φετινή χρονιά:
Πρόκειται για ένα μπαχαρικό σε μορφή πούδρας με γεύση τυριού, βουτύρου και καρπών που χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα, όπως η παρμεζάνα. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, ζυμαρικά, πατάτες ακόμα και σε ποπ κορν και είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεϊνη και φυτικές ίνες.
Η βρώμη εξακολουθεί να είναι μία δημοφιλής υγιεινή επιλογή, με την εμφάνιση όμως του acai, ενός βραζιλιάνικου super fruit, ο τρόπος που πίνουμε smoothies πρόκειται να αλλάξει. Σερβίρεται σε μορφή παγωμένου πολτού και μπορεί να συνδυαστεί με φρούτα, granola, καρπούς και σοκολάτα.
Φτιαγμένο από ένα είδος γλυκοπατάτας που συναντάται στις Φιλιππίνες, το ube υπάρχει σε πολλά και διαφορετικά πιάτα και παρ'όλο που χρησιμοποείται στη μαγειρική από την αρχαιότητα, εμφανίζεται φέτος για να προσθέσει έντονα χρώματα, κρεμώδη υφή και μία φυσική γλυκιά γέυση στα γεύματα μας.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεινώνουν το σιτάρι από τη διατροφή τους και τα φαγητά χωρίς γλουτένη αυξάνονται ραγδαία σε παραγωγή και κατανάλωση. Από το ψωμί μέχρι γλυκά και κεικ, η αποχή από τη γλουτένη γίνεται παγκόσμιο trend.
Είναι επίσημο: το φύκι είναι το νέο kale. Είτε είναι τυλιγμένο σε σούσι, πασπαλισμένο με σουσάμι είτε αποξηραμένο σε πατατάκια ως καρύκευμα, πρόκειται για το trend που θα συναντηθεί παντού. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, και γεμάτο φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και "καλά" λιπαρά.
Εσύ πίνεις ακόμα Earl Grey; Είναι καιρός να μάθεις για το kombucha, ένα ανθρακούχο, ξινό "ζωντανό τσάι". Είναι γεμάτο με προβιωτικά, βοηθώντας εκείνους με προβλήματα πέψης και συχνά σερβίρεται μέσα σε αλκοολούχα ποτά.
To comfort food επιστρέφει στις ρίζες του αυτή τη χρονιά, με τα σπιτικά φαγητά να γίνονται η πρώτη επιλογή πολλών. Οι προτιμήσεις στο street food στρέφτονται στα μικρότερα κρέατα, όπως το στήθος, τα λουκάνικα και τα κεφτεδάκια
Ξέχνα όσα ήξερες για το παγωτό. Όσο λατρεμένο κι αν είναι το παγωτό σοκολάτα, η νέες αλμυρές γεύσεις παρμεζάνα, λάδι, κατσικίσιο τυρί, pretzel, ακόμα και σόγια κάνουν την εμφάνιση τους και πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα.
Με καταγωγή από την Ταϋλάνδη, πρόκειται για μια πικάντικη σάλτσα φτιαγμένη από πάστα καυτερής σάλτσας τσίλι, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ ενώ στη γενέτειρα της, αποτελεί το νούμερο ένα συνοδευτικό για θαλασσινά.
Όλοι χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά διάφορα μπαχαρικά για να κάνουμε το φαγητό μας ακόμα πιο γευστικό, αλλά το 2016 θα είναι σίγουρα η χρονιά του κουρκουμά. Διαθέτει αντιοξειδωτικά, σίδηρο και αντιφλεγμονώδη συστατικά, και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας.