Donuts, cakes, τάρτες σε μέγεθος που θα χόρταινε μόνο η Barbie και η παρέα της έχουν ήδη κατακτήσει τους foodies και τα social media, αλλά και να γίνουν η νέα εμμονή μας. Το μέγεθος μπορεί να μετράει, αλλά στην περίπτωση των μικροσκοπικών μερίδων είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μία εξαίρεση.
Οι φανατικοί του kawaii cooking – η τέχνη του να φτιάχνεις μικροσκοπικά πιάτα φαγητού – πληθαίνουν συνεχώς, μαζί με τα video στο YouTube που παρουσιάζουν κανονικές συνταγές σε μέγεθος που θυμίζει παιδική κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια, χρήστες του YouTube όπως AkameruKawaii, Pocket Resort, και Miniature Spaces ενθουσιάζουν το διαδικτυακό κοινό τους με το ιαπωνικό αυτό trend, χρησιμοποιώντας επιδέξια μικροσκοπικά κουζινικά για να ετοιμάσουν μικρές μπουκίτσες.
Κάθε μικροσκοπικό γεύμα σερβίρεται σε εξίσου μικροσκοπικά πιάτα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε τραπεζάκια που αποτελούν μέρος μιας μικρής κουζίνας ή τραπεζαρίας. Πώς γίνεται όμως αυτά τα μικροσκοπικά γεύματα, που δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν την πείνα κανενός, να ενθουσιάζουν τόσο πολύ κόσμο;
Φαίνεται ότι εκτός από την πολύ χαριτωμένη παρουσίαση, που καθιστά δύσκολο να αντισταθείς σε αυτό το φαγητό (τουλάχιστον οπτικά), μπορεί να υπάρχουν βαθύτεροι ψυχολογικοί λόγοι για την εν λόγω τάση. Αυτά τα video δείχνουν «ένα επίπεδο ελέγχου που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε στην πραγματική ζωή. Έλεγχος και τελειότητα, από τη στιγμή που οι ‘chef’ πίσω από αυτά τα video δουλεύουν με απόλυτη ακρίβεια που τους επιτρέπει να τελειοποιήσουν τις δημιουργίες τους» σχολιάζει η miniature retailer Mo Tipton σε συνέντευξή της για το Hopes&Fears.
Για τους viewers, η όλη διαδικασία μπορεί να τους δώσει μία κατευναστική αίσθηση ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων. Έτσι, το kawaii αποτελεί με έναν τρόπο μία διέξοδο από το χάος και την αβεβαιότητα του πραγματικού κόσμου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αισθανθείς ότι χάνεις τον έλεγχο, αρκεί να δεις πώς φτιάχνεται μία μικροσκοπική τάρτα με φράουλες.