Τα μακαρόνια δεν σε παχαίνουν, υποστηρίζει νέα μελέτη

Καρμπονάρα κανείς;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Πόσες φορές έχεις πάρει απόφαση να “κόψεις” τους υδατάνθρακες για να χάσεις βάρος; Ο αποκλεισμός του ψωμιού, των ζυμαρικών και άλλων νόστιμων φαγητών, θεωρείται ένας βασικός κανόνας αν θέλεις να αδυνατίσεις – κανόνας που τηρείται ευλαβικά σε δίαιτες όπως η Paleo και η Atkins. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι τα ζυμαρικά – που δύσκολα μπορείς να αποχωριστείς – δεν είναι τόσο επικίνδυνα τελικά.

Ερευνητές από το The Institute for Research, Hospitalization, and Health Care Neuromed στο Pozzilli εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 23 χιλιάδες Ιταλών. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών – ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, συσχετίστηκε με μικρότερη περιφέρεια σώματος και μειωμένες πιθανότητες παχυσαρκίας. “Οι αναλύσεις αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών, σύμφωνα με τις ανάγκες ενός ενήλικα, συμβάλλει σε έναν πιο υγιή BMI (δείκτης μάζας σώματος), μικρότερη περιφέρεια και καλύτερη αναλογία μέσης – γλουτών” έγραψε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, George Pounis.

Η μελέτη τονίζει ότι η εξάλειψη των ζυμαρικών από τη διατροφή μας δεν αποτελεί “σωστή αντιμετώπιση”, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας πόσο “σημαντικά” είναι στην παράδοση της Μεσογειακής διατροφή, που εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές. Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν μόνο ότι η η κατανάλωση γίνεται με μέτρο. Μέχρι και η Jennifer Aniston έβαλε την καρμπονάρα στη ζωή της.