Φυσικά βότανα, βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα διορθώνουν τα πάντα, από απλό συνάχι ως τον πονόδοντο και την κατάθλιψη.
ΑΫΠΝΙΑ: To διασημότερο φάρμακο όλων των εποχών για τις “νευρικές” νύχτες είναι το απλό χαμομήλι. Άλλα φυσικά υπνωτικά είναι η βαλεριάνα, ένα ηρεμιστικό χωρίς εθιστική δράση, η πασιφλόρα και η σκουτελάρια. Εξαιρετικά δραστικό είναι ένα μπάνιο έχοντας ρίξει δυο σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και σανταλόξυλο κάτω από το τρεχούμενο νερό. Αν τοποθετήσεις βαμβακερές κομπρέσες με τσάι χαμομηλιού στα μάτια σου και μείνεις ακίνητη για δέκα λεπτά στο νερό, κινδυνεύεις να κοιμηθείς πριν βγεις από την μπανιέρα.
ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: Φτιάξε ένα ζεστό κοκτέιλ με τα εξής συστατικά: 4 καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο, ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, έξι φυλλαράκια μέντας και 6 κόκκους μαύρου πιπεριού. Βράσε όλα τα υλικά σε νερό και άφησε το αφέψημα να κρυώσει. Πιες το αφού το σουρώσεις. Επίσης, δοκίμασε το σιρόπι από λάχανο, σε δόσεις των 10 ml.
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ: Δοκίμασε βάμμα από βατόμουρο, το παραδοσιακό φάρμακο των Ινδιάνων. Ο φλοιός του περιέχει τεράστιες ποσότητες από τανίνες, που δρουν στυπτικά στο έντερο. Άλλα βότανα με έντονη στυπτική δράση είναι το αγριογεράνι, η ποτεντίλη και, ιδιαίτερα για παιδιά, το αγριμόνιο. Καλό είναι να βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι σου.
ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ: Το φάρμακο-κλειδί είναι η μεσογειακή λυγαριά, που θα τη βρεις στο γνωστό σκεύασμα Vitex Αgnus Castus. Εξισορροπεί τις ορμόνες και, εκτός από τη δυσμηνόρροια, επιδρά θετικά στην εμμηνόπαυση, στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και στην ενδομητρίωση. Πάρε το με άδειο στομάχι, νωρίς το πρωί. 20 σταγόνες βάμματος σε ζεστό νερό θα κάνουν τη δουλειά. Επίσης, ως κομπρέσα στην κοιλιακή χώρα, το χαμομήλι έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό.
ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Ένα θαυματουργό φάρμακο για τις πεπτικές ανωμαλίες που οφείλονται στη διαταραγμένη χλωρίδα του εντέρου είναι ο κουρκουμάς (turmeric), που θα βρεις σε κάψουλες στα φαρμακεία. Επίσης, χρησιμοποιώντας προβιοτικά για τέσσερις βδομάδες μπορεί να διορθώσεις το πρόβλημα για έναν ολόκληρο χρόνο.
ΖΑΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΑ: Το χαμομήλι επηρεάζει ευεργετικά το πεπτικό σύστημα και έχει αντισπασμωδική δράση, ανακουφίζει τα συμπτώματα της ήπιας γαστρίτιδας και της ταξιδιωτικής ναυτίας. Θα το βρεις σε φακελάκια μιας χρήσης.
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ: Ένα φάρμακο που έχει ανακουφίσει πολλούς ασθενείς είναι το πύρεθρον (feverfew), καθώς και το τζίντζερ. O φλοιός ιτιάς σε μορφή εκχυλίσματος περιέχει το ίδιο ενεργό συστατικό που περιέχει η ασπιρίνη, τη σαλικίνη, και μπορεί να καταπραϋνει τους πονοκεφάλους που οφείλονται σε φλεγμονές του οργανισμού και στην ένταση. Πάρε τρεις με έξι κάψουλες την ημέρα. Επίσης, για την ημικρανία δοκίμασε το κίτρινο γιασεμί (ισχυρό αναλγητικό), τη λεβάντα και το τανατσέτο (κοινώς καρυοφύλλι), το αγριολούλουδο που μοιάζει με μαργαρίτα και πρόσφατα “χρίστηκε” ως το όπλο κατά της ημικρανίας.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Για ερεθισμένες θηλές, έλλειψη γάλατος, υπεράφθονο γάλα ή υπερβολικό πρήξιμο, δοκίμασε καταρχάς το λάχανο. Είναι αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό και ανακουφίζει από το πρήξιμο και τη μαστίτιδα. Εφάρμοσε νωπά φύλλα κάτω από το σουτιέν. Ακόμη, η καλέντουλα σε μορφή κρέμας είναι ένα τέλειο αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό φάρμακο για το ξηρό δέρμα.
ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ: Περίπου το 80% των γυναικών καριέρας υποφέρει από σποραδικούς πόνους στη μέση, στον αυχένα, στα ισχία και γενικά στα κόκαλα. Εάν βρεθείς σε κρίση, το φάρμακο είναι το αρπαγόφυτο (devil's claw), ένα βότανο με αντιφλεγμονώδη δράση, που κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή ταμπλέτας (απόφυγέ το αν πάσχεις από στομαχικά έλκη). Ως παυσίπονο για τους μυικούς πόνους μπορεί να δράσει και ο φλοιός της ιτιάς - πάρε τρεις με έξι κάψουλες την ημέρα.
Τα βότανα της φύσης για την υγεία σου
Φυσικά βότανα, βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα διορθώνουν τα πάντα, από απλό συνάχι ως τον πονόδοντο και την κατάθλιψη.<br />