Πιο αδύνατη/ έξυπνη/ όμορφη/ ικανή/ δραστήρια/ κοινωνική. Όλες νομίζουμε ότι αν ήμασταν «κάτι παραπάνω», η ζωή μας θα ήταν καλύτερη. Η πραγματική ευτυχία, όμως, έρχεται όταν αποδεχτείς αυτό που πραγματικά είσαι και σταματήσεις να κυνηγάς το άπιαστο σε όλους τους τομείς.
Η αποδοχή του εαυτού μας δεν έχει να κάνει με την υψηλή αυτοπεποίθηση, δηλαδή με το πόσο πολύτιμοι πιστεύουμε ότι είμαστε ή με τα προσόντα μας. Έχει να κάνει με μια πιο σφαιρική αντίληψη για τον εαυτό μας. Αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες, τα όρια, τις ιδιορρυθμίες μας και τις αποδεχόμαστε χωρίς να μας κρίνουμε.
Πώς θα αποδεχτείς τον εαυτό σου;
Στο ντιβάνι
Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να ρίξεις κάπου το φταίξιμο: στα γνωστά «παιδικά χρόνια» και στους γονείς σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι τα 8 μας χρόνια δεν έχουμε την ικανότητα να σχηματίσουμε μια ξεκάθαρη και ξεχωριστή εικόνα για εμάς από εκείνη που μας έχουν μεταδώσει οι άνθρωποι που μας μεγαλώνουν.
- Αν οι γονείς μας, λοιπόν, δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να μας περάσουν το μήνυμα ότι είμαστε μια χαρά και ότι μας αποδέχονται πλήρως, τότε μάλλον είμαστε «καταδικασμένοι» να κάνουμε και εμείς το ίδιο.
- Αν λοιπόν κάθε φορά που έπαιρνες βαθμούς, οι οποίοι δεν σε καθιστούσαν και υποψήφιο για τη Nasa, έβλεπες την απογοήτευση στο πρόσωπο των γονιών σου, ή αν σε έκαναν γενικά να πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά όμορφη, έξυπνη ή καλή, τότε μάλλον και εσύ θα πιστεύεις ότι είσαι ανεπαρκής.
- Έτσι στο σκληρό δικό μας-υποσυνείδητο γράφεται το τραγούδι: «Σε αποδέχομαι υπό όρους». Το οποίο εξακολουθεί να παίζει και να αποτελεί το soundtrack των περισσότερων ενήλικων προβλημάτων μας.
- Με λίγα λόγια, έτσι όπως λειτουργεί η ανθρώπινη ψυχολογία σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι δύσκολο να συμπεριφερθούμε στον εαυτό μας πολύ διαφορετικά από τους γονείς μας. Θα τον κριτικάρουμε, θα τον αμφισβητούμε και θα τον τιμωρούμε γιατί έτσι έχουμε μάθει. Μην ανησυχείς. Σε ένα βαθμό όλοι πάσχουμε από τον ιό της αυτο-αμσφισβήτησης. Αλλά υπάρχει θεραπεία.
Express yourself
Στο παιχνίδι «το κυνήγι της τέλειας σχέσης /δουλειάς /φίλης /εμφάνισης» δεν πρόκειται να κερδίσεις ποτέ. Απλώς γιατί δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω.
- Το να προσπαθείς λοιπόν να μοιάσεις στο ρετουσαρισμένο μοντέλο που βλέπεις στα περιοδικά ή το να απαιτείς από τη φίλη ή τον αγαπημένο σου να είναι πάντα άψογοι σε όλα είναι μια ουτοπική προσδοκία που οδηγεί μόνο σε απογοήτευση. Η οποία με τη σειρά της σε αναγκάζει να τιμωρείς τον εαυτό σου επειδή δεν κατάφερες το ακατόρθωτο.
- Ούτως ή άλλως, για κάποια πράγματα όπως η εμφάνισή μας δεν ευθυνόμαστε εμείς. Είτε είσαι όμορφη στα επίπεδα της Αλεσάντρα Αμπρόζιο είτε όχι έχει να κάνει με τα γονίδια και την κληρονομικότητα. Σίγουρα μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα για να βελτιώσεις την εικόνα σου ειδικά στις μέρες μας, αλλά δεν μπορείς να μεταμορφωθείς σε κάποια άλλη.
- Το ζητούμενο είναι να έχεις κάνει ό,τι καλύτερο μπορείς χωρίς υστερίες και υπερβολές. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή. Προσπαθείς για μια δουλειά ή μια σχέση, αλλά αν δεν πετύχει, δεν χρειάζεται να κατηγορείς τον εαυτό σου.
- Σύμφωνα με το χαρακτήρα και τα δεδομένα σου στη συγκεκριμένη περίοδο έκανες αυτό που μπορούσες. Γι' αυτό ακόμα και αν δεν ήταν το καλύτερο, δεν υπάρχει λόγος να αυτομαστιγώνεσαι. Ο στόχος είναι να συγχωρείς τον εαυτό σου, να τον καταλαβαίνεις και τελικά να συμφιλιωθείς μαζί του.
Μείνε όπως είσαι, μην αλλάζεις τίποτα;
Η αλήθεια είναι ότι η αποδοχή του εαυτού μας δεν έχει να κάνει με τη βελτίωσή του. Δηλαδή το concept δεν είναι να λες «θα είμαι εντάξει όταν χάσω 5 κιλά / πάρω προαγωγή / κάνω σχέση με τον Γιάννη / γίνω πιο κοινωνική», αλλά είμαι ok όπως είμαι αυτή τη στιγμή.
- Απλώς αποδέχεσαι όλες τις αδυναμίες αλλά και τις σκοτεινές πλευρές σου, αλλάζοντας στην πραγματικότητα μόνο τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου.
- Από την άλλη βέβαια, όταν γνωρίζεις ποια ακριβώς είσαι και ποια είναι τα μειονεκτήματά σου, είναι πιο εύκολο να τα βελτιώσεις και άρα να εξελιχθείς. Αυτή τη φορά, όμως, ξεκινάς από διαφορετική βάση, γιατί τώρα ήδη αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι.
7 βήματα προς την αυτο-αποδοχή:
1. Εστίασε στα καλά σου στοιχεία.
Αυτό θα σε βοηθήσει και να πετυχαίνεις πιο εύκολα τους στόχους σου χρησιμοποιώντας τα προσόντα σου.
2. Απόφυγε τις αρνητικές σκέψεις συνειδητά.
Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες και σκέψεις. Το μυστικό είναι να καταφέρνουμε να τις ξεπερνάμε πριν οδηγηθούμε στο «είμαι ένα τίποτα».
3. Δέξου τα μειονεκτήματά σου.
Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Μπορεί επίσης και να μην μπορείς να διορθώσεις ή να βελτιώσεις τις ατέλειές σου. Δεν πειράζει. Αρκεί να τις αποδεχτείς.
4. Κάνε φιλοφρονήσεις... στον εαυτό σου.
Δεν είπαμε να την ψωνίσεις, αλλά δεν είναι κακό να λες πού και πού στον καθρέφτη «σου πάει αυτό το φόρεμα» ή «τα πήγες καλά στην παρουσίαση».
5. Αγνόησε την άποψη των άλλων για σένα και τις αποφάσεις σου.
Δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τους πάντες. Αν το προσπαθήσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το διαπιστώσεις και ταυτόχρονα να εξαντληθείς από την υπερπροσπάθεια.
6. Μην ανησυχείς υπερβολικά.
Αντί να αγχώνεσαι και να πανικοβάλλεσαι για κάτι που σου συμβαίνει, προσπάθησε να κάνεις κάτι για να βελτιώσεις την κατάσταση ή να λύσεις το πρόβλημα. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι, προχώρα παρακάτω.
7. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς.
Κάθε μέρα. Ακόμα όμως και αν δεν έχεις καταφέρει το καλύτερο, μην τιμωρείς τον εαυτό σου. Συγχώρεσέ τον και συνέχισε. Την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα.