Συνταγή για γαλακτομπούρεκο | Το πιο αντιπροσωπευτικό γλυκό της Τσικνοπέμπτης

Ένα από τα κλασικότερα γλυκά έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΑΝΙΑ ΖΕΡΒΟΥ

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και όλοι ετοιμαζόμαστε για το παραδοσιακό τσίκνισμα. Τα παλιότερα χρόνια, παραδοσιακά, οι νοικοκυρές, προκειμένου να μυρίσει το σπίτι βούτυρο, έψηναν μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο ή σιμιγδαλένιο χαλβά. Τα γλυκά αυτά συνδέθηκαν με τη μέρα αυτή και πλέον Τσικνοπέμπτη χωρίς γαλακτομπούρεκο δεν γίνεται! Δες παρακάτω πώς θα το ετοιμάσεις και εσύ.

Η πιο λαχταριστή συνταγή για μπισκότα Μαντλέν (αφράτα γαλλικά μπισκότα)

Συνταγή για γαλακτομπούρεκο:

Υλικά

  • Ταψί 30x40 εκατοστά.
  • 2 λίτρα γάλα
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 110 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος για το χυλό
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος και άλλα
  • 100 γρ. βούτυρο Βιτάμ για τα φύλλα. Τα ζεσταίνουμε μαζί για να λιώσουν
  • 6 ολόκληρα αυγά + 2 κρόκους αυγών
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 μικρό φλιτζάνι καφέ ρούμι
  • 4 βανίλιες

Σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 και πο 1/2 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι καφέ ρούμι
  • φλούδα από μισό λεμόνι
  • 2 κουταλιές γλυκόζη

Εκτέλεση:

Πως φτιάχνουμε το σιρόπι

  • Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει όσο θα ετοιμάζουμε το γλυκό μας.
  • Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, όπως είναι καυτό ρίχνουμε επάνω το κρύο (χλιαρό προς κρύο) σιρόπι.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε Θερμοκρασία μία μονάδα πριν τη μέγιστη της κουζίνας μας.
  • Ρίχνουμε και τα αρωματικά και περιμένουμε να δέσει. Να είναι προς το πηχτό το σιρόπι μας, γιατί μετά από καμιά ώρα μέσα στο γλυκό αραιώνει .
  • Πριν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε συνεχώς να διαλυθεί καλά.

Πως καταλαβαίνουμε ένα σιρόπι ότι είναι έτοιμο;

  • Όταν αρχίζει να δένει, βγάζουμε σε ένα πιάτο 2 κουταλιές σιρόπι.
  • Γέρνουμε το πιάτο με το αριστερό χέρι που το κρατάμε και με το δεξί κρατάμε το κουτάλι και το σύρουμε μέσα στο σιρόπι από το κάτω μέρος του πιάτου προς τα επάνω.
  • Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν η "αυλακιά" που άνοιξε το κουτάλι μείνει καθαρή και δεν σμίγει το σιρόπι από τα πλάγια, ώστε να σκεπάζει την "αυλακιά".

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας.

  • Ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα και το ζεσταίνω με τη θερμοκρασία 1 βαθμό πριν το μέγιστο της κουζίνας μας.
  • Όταν ζεστάνει λίγο, ρίχνω τις δύο κουταλιές βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύω συνέχεια και όταν ζεστάνει αρκετά χαμηλώνω 1 βαθμό τη θερμοκρασία.
  • Ρίχνω λίγο-λίγο το σιμιγδάλι που το έχω σμίξει σ΄ένα πιάτο. Ανακατώνω πάντα με κουτάλα και ρίχνω τα αρώματα και το ρούμι. Ανακατεύω συνέχεια ώσπου να δέσει ο χυλός. Εδώ προσοχή! Να μη δέσει πολύ ο χυλός μας (όχι πηχτός όπως του κεϊκ).
  • Τον αποσύρουμε από τη φωτιά όταν έχει πήξει ελαφρά. Τον αφήνουμε στην κατσαρόλα έως ότου κρυώσει (γίνει χλιαρός) για να μην "κόψουν" τα αυγά που θα ρίξουμε.
  • Ανακατώνουμε κάπου-κάπου να μην πιάσει κρούστα.
  • Σε ένα μπολ κτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά. Ρίχνουμε τη μαρέγκα λίγο- λίγο στην κατσαρόλα με το χυλό , ενώ με το μίξερ κτυπάμε συνέχεια το χυλό.
  • Ρίχνουμε και τους κρόκους λίγο-λίγο και κτυπάμε ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Δεν ξαναβάζω την κρέμα στη φωτιά.
  • Βουτυρώνω το ταψί με το βούτυρο που έχω σμίξει και έχω ζεστάνει. Στρώνω στο ταψί 6 φύλλα βουτυρωμένα καλά μεταξύ τους.
  • Τα στρώνω έτσι ώστε και στις 4 πλευρές του ταψιού να προεξέχουν. Ρίχνω την κρέμα μέσα και γυρίζω εσωτερικά τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν ώστε να σκεπάσουν την κρέμα. Κόβω με το ψαλίδι της κουζίνας όλα μαζί, 6 φύλλα 30x40 εκατοστά, που είναι το εσωτερικό του ταψιού. Ένα - ένα τα βουτυρώνω και τα απλώνω πάνω στην κρέμα.
  • Τα χαράσσω προσεκτικά (με λεπίδα ξυραφιού είναι καλύτερα αν υπάρχει) όπως τον μπακλαβά. Ραντίζω ελαφρά με λίγο νερό και το βάζω για ψήσιμο σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για τις απλές κουζίνες και 180 για τις αερόθερμες.
  • Όταν ροδίσει καλά το σκεπάζουμε με ασημόχαρτο. Στα 50΄ ψησίματος κατεβάζουμε για 5΄το ταψί κάτω στο δάπεδο για να ροδίσουν καλά και τα από κάτω φύλλα.
  • Προσοχή για λίγο μόνο , μην ξεχαστούμε και μας καεί από κάτω το γλυκό μας.

    Όταν το βγάζουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως, ρίχνοντας παντού το σιρόπι με μια κουτάλα. Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται όλο το σιρόπι το φυλάσσουμε σ' ένα βάζο και ρίχνουμε αν θέλουμε πάνω σε κάθε κομμάτι γλυκού , μια δυο κουταλιές, όταν το σερβίρουμε.

Συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα

Από τη μαμά της Ελισάβετ Αδαμίδου, την Κυρία Κυριακή, Σφενδάμη Πιερίας