Αυτή είναι μια εναλλακτική συνταγή από τον κλασικό τηγανητό μπακαλιάρο από την food blogger Αθηνά Πάνου.
Ή εναλλακτικά, κράτησε λίγο μπακαλιάρο στην άκρη να φτιάξεις και τους μπακαλιαροκεφτέδες για ορεκτικό.
Ή αν έχεις παιδάκια, νομίζω ότι θα τους εκτιμήσουν πολύ! Γενικά έχω την εντύπωση ότι τα παιδάκια ό,τι βλέπουν σε κεφτεδάκια (τηγανισμένα μάλιστα!) τα καταναλώνουν χωρίς δεύτερη σκέψη!
Εφόσον θα έχεις ξαρμυρίσει μπακαλιάρο για να κάνεις την παραδοσιακή συνταγή, είναι πολύ εύκολο όπως θα δεις και στα βήματα, να κρατήσεις λίγο για να φτιάξεις και τους κεφτέδες!
Συνταγή για κεφτέδες μπακαλιάρου
Υλικά:
(18-22 τεμάχια)
- 300γρ. μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
- 2 πατάτες μέτριες
- 1/3 ματσάκι μαιντανός
- 1/3 ματσάκι άνηθος
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Αφού έχουμε ξαλμυρισει τον μπακαλιάρο, τον ξεψαχνίζουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το μαιντανό και τον άνηθο.
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ρίχνουμε το αλεύρι και το πιπέρι (όσο θέλουμε). Αν δούμε ότι το μείγμα είναι αρκετά μαλακό, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια κουταλιά αλεύρι. Βάζουμε το μπολ 20-30’ στο ψυγείο για να σφίξει ελαφρά.
Στη συνέχεια ζεσταίνουμε λάδι στο τηγάνι και πλάθουμε κεφτέδες με το μείγμα. Σε ένα πιάτο έχουμε ρίξει επιπλέον αλεύρι απ’ όπου τους κυλάμε και μετά τους ρίχνουμε στο τηγάνι.
Μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά τους γυρίζουμε και όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε και τοποθετούμε σε πιάτο με χαρτοπετσέτες (αποφύγετε το χαρτί κουζίνας γιατί περιέχει αρκετά χημικά που δεν είναι καλό να έρχονται σε επαφή με φαγητό σε υψηλή θερμοκρασία).
Σερβίρουμε ζεστούς, με σκορδαλιά αν θέλουμε!
Τips:
- Δεν περιέχουν αυγό, αλλά μπορείτε να βάλετε ένα αυγό αν θέλετε να δέσει το μείγμα πιο εύκολα.
- Βγαίνουν αφράτοι.
- Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι αν θέλετε.