Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την Ιταλία είναι η σχεδόν παθολογική αγάπη για το καλό φαγητό. Πώς θα μπορούσαν οι Ιταλοί να μην το κάνουν άλλωστε;
Η ίδια η ιταλική πρωτεύουσα έχει απορροφήσει τις συνταγές όλων των γειτονικών περιοχών και τολμώ να πω πως τις έχει εξελίξει κιόλας. Κι αν υπάρχουν κάποια πιάτα που είναι αναπόσπαστα κομμάτια του ιταλικού τραπεζιού, τότε τα παρακάτω ανήκουν σίγουρα σε αυτά.
Pasta alla Gricia
Μια από τις πιο απλές και εύκολες συνταγές που θα βρεις στην ιταλική κουζίνα, γνωστή και ως Amatriciana in bianco, η alla Gricia προέρχεται από το χωριό Grisciano και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων guanciale (αλλαντικό από χοιρινό μάγουλο). Είναι πιο σκληρό από το μπέικον και με χαρακτηριστική -αρκετά έντονη- μυρωδιά.
Υλικά
500 γρ. ριγκατόνι (ή μπουκατίνι αν προτιμάς)250 γρ. guanciale
140 γρ. Pecorino Romano
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο