Ανάλυσέ Το | Πώς να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει ένα από τα πιο συνηθισμένα σύνδρομα στις μέρες μας

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα), ταλαιπωρεί σωματικά και ψυχικά, περίπου το 14% των ενηλίκων.

Τα αίτια είναι συνήθως ψυχικά, καθώς πολλοί θεραπευόμενοί μου, έχουν αντιμετωπίσει το σύνδρομο χωρίς κάποια φαρμακευτική αγωγή, μόνο με ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, η διάγνωση γίνεται μέσα από τον αποκλεισμό οποιουδήποτε παθολογικού αιτίου, γι’ αυτό η επίσκεψη πρώτα σε παθολόγο ή ειδικό γαστρεντερολόγο είναι απαραίτητη.

Λοιπόν, έχει συμβεί και σε εμένα και μπορώ να επιβεβαιώσω το πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα. Η ζωή του ατόμου δεν κινδυνεύει από το ΣΕΕ, ωστόσο, η χρόνια κόπωση, το άγχος, ξη απουσία από κοινωνικές ή και επαγγελματικές δραστηριότητες, επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ποιότητα του ατόμου με ΣΕΕ. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή.

Συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Επίμονες εντερικές συσπάσεις

Κοιλιακό άλγος ή δυσανεξία

Διάρροια

Δυσκοιλιότητα

Ένα αίσθημα ατελούς κένωσης

Φούσκωμα ή μετεωρισμός

Ψυχολογικά συμπτώματα (άγχος, απογοήτευση, θλίψη, θυμός)

Μυαλγία

Πονοκέφαλο

Ταχυκαρδίες

Εφιδρώσεις

καλοήθεις αρρυθμίες

Κόπωση

Μειωμένη ενεργητικότητα

Διαταραχές του ύπνου

Πόνος στη μέση

Σε κάποιους θα παρουσιαστεί το ΣΕΕ έπειτα από μια λοίμωξη, που χαρακτηρίζεται από δύο η περισσότερα των παρακάτω: πυρετός, εμετός ή διάρροια. Επίσης, ίσως το ΣΕΕ κάνει την πρώτη του εμφάνιση ύστερα από έντονο άγχος.

Τα άτομα με τα παρακάτω χαρακτηριστικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ΣΣΕ

  1. Άτομα με την ανάγκη να έχουν τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων. Κάτι που φυσικά είναι ανέφικτο. Ωστόσο, τα άτομα αυτά, μπορεί να ζουν με αυτή την ψευδαίσθηση για καιρό, μέχρι να συμβούν κάποια γεγονότα τα οποία θα διαταράξουν αυτή την αίσθηση ισορροπίας τους.
  2. Τα άτομα που έχουν την τάση να σωματοποιούν το άγχος, χωρίς να το διαχειρίζονται. Η σπαστική κολίτιδα, είναι ένα είδος ψυχοσωματικού συμπτώματος.
  3. Τα άτομα με το αίσθημα της παντοδυναμίας. Εκείνοι δηλαδή που σκέφτονται ότι πρέπει να τα μπορούν όλα. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, απογοητεύονται πολύ από τον εαυτό τους.
  4. Τα άτομα που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, καθώς συνήθως, τα θεωρούν αδυναμίες ή ελαττώματα.
  5. Τ άτομα που έχουν πολλές, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις/προσδοκίες, τόσο από τον εαυτό τους όσο και από τους γύρω τους.

Πώς αντιμετωπίζεται το ΣΣΕ

  • Συνήθως χορηγούνται σπασμολυτικά φάρμακα, τα οποία περιορίζουν τις ενοχλήσεις. Στην περίπτωση διάρροιας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, ενώ αν το σύνδρομο εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας δώσει κάποιο υπακτικό.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας, ανάλογα με τα συμπτώματα. Αποφύγετε δηλαδή τις τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα δικά σας συμπτώματα στο συγκεκριμένο σύνδρομο.
  • Συστήνονται τα μικρά συχνά γεύματα
  • H άσκηση βοηθά στην απόκτηση ψυχικής ευεξίας
  • Προτείνω ανεπιφύλακτα ψυχοθεραπεία, και αν κριθεί απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό. Η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην διαχείριση του άγχους και των φοβιών. Ο στόχος είναι η αντικατάσταση των δυσλειτουργικών σκέψεων με λειτουργικές.

*Τα μηνύματά σας, αλλά και η δική μου προσωπική ανάγκη για επικοινωνία με όλους εσάς τους γονείς, με ώθησαν στο να πάρω την απόφαση να δημιουργήσω ομάδες γονέων. Αρχικά στη Θεσσαλονίκη. Εάν ενδιαφέρεσαι στείλε μου στο koutsostamati@gmail.com ή μήνυμα στο instagram το ονοματεπώνυμό σου, το τηλέφωνο και το mail σου και εγώ θα επικοινωνήσω σύντομα μαζί σου.

Ο γενικός στόχος των ομάδων θα είναι η ενημέρωση των γονέων, η ενδυνάμωσή τους, η ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης αλλά και η εκμάθηση τρόπων χειρισμού καταστάσεων που προκύπτουν στην οικογένεια στο ζευγάρι και φυσικά στο παιδί.

Να είσαι καλά!

Σ

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη