Follow us

Συμβαίνουν και αυτά: 3 τρόποι να αντιμετωπίσεις το έγκαυμα

Πώς να αντιμετωπίσεις ένα ατυχές περιστατικό, όπως είναι το έγκαυμα, σύμφωνα με τις χρήσιμες συμβουλές του δερματολόγου

shutterstock_186289124 By Bhakpong

Επειδή, όταν χαλαρώνεις στις διακοπές - σχεδόν - πάντα κάτι συμβαίνει που δεν το έχεις υπολογίσει, καλό είναι να είσαι ενήμερη για όλες τις πιθανές περιπτώσεις καθώς και για την αντιμετώπισή τους!

Περίπτωση Έγκαυμα

Τα θερμικά εγκαύματα ή/και τα εγκαύματα πρώτου βαθμού συχνά είναι αποτέλεσμα επαφής με ζεστό υγρό, ατμό ή οικιακό αντικείμενο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πόνος, να μην επεκταθεί το έγκαυμα και να διευκολυνθεί η επούλωσή του.

Τι έχει να σου προτείνει, λοιπόν, ο δερματολόγος;

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που κάνεις για την αντιμετώπιση του εγκαύματος;

«Πάντα λέω στους ασθενείς μου ότι το πρώτο χρήσιμο πράγμα που πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν κάποιο έγκαυμα είναι να του ρίξουν κρύο νερό για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, πρέπει να εκτιμηθεί το βάθος του εγκαύματος ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Το βραστό νερό προκαλεί πολύ επίπονα εγκαύματα, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο βαθιά όσο αυτά που προκαλεί το καυτό λάδι, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι τη δερμίδα. Αν το έγκαυμα είναι βαθύ, πρέπει να το καλύψουν με αποστειρωμένη γάζα για πληγές και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους» αναφέρει ο ειδικός.

Πώς αντιμετωπίζονται τα εγκαύματα πρώτου βαθμού;

«Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να χρησιμοποιήσουν αποστειρωμένη επίδεση και κρέμα επούλωσης.

Όταν υπάρχει κοκκινίλα, έχει επηρεαστεί μόνο η επιδερμίδα (όπως μετά από ηλιακό έγκαυμα). Αυτό βοηθάει το δέρμα να αναδομηθεί από μόνο του και καταπραΰνει τον πόνο. Επίσης, είναι σημαντικό να προστατευτεί το έγκαυμα και να αποφευχθεί η επαφή με ερεθιστικά προϊόντα, καθώς και να προληφθούν οι δευτερογενείς μολύνσεις».

Συμβαίνουν και αυτά: 3 τρόποι να αντιμετωπίσεις το έγκαυμα
Χρειάζονται προφυλάξεις;

Μετά το έγκαυμα, η επιδερμίδα παραμένει ευαίσθητη και ευάλωτη…και χρειάζεται προστασία. Υπάρχουν ειδικά δερμοκαλλυντικά για τον σκοπό αυτό. Αν το σημάδι που άφησε το έγκαυμα παραμένει κόκκινο, γίνεται πιο παχύ και προκαλεί κνησμό, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε γιατρό. Ειδικά αφού μπορεί να εμφανιστούν χηλοειδείς ουλές που είναι αντιαισθητικές και προκαλούν κνησμό. Οι ουλές αυτές απαιτούν ειδική αντιμετώπιση. Επίσης, η ουλή πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο με αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr