Ευχαριστούμε τον δρα Βασίλειο Αθανασίου, διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντή του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών που μας ενημερώνει για τη δίδυμη κύηση.
Μπορεί να γνώριζες πως έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες λόγω κληρονομικότητας, μπορεί να έμεινες έγκυος με τη βοήθεια της επιστήμης ή απλά να ήσουν τυχερή! Σε κάθε περίπτωση, η δίδυμη κύηση είναι μια μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία, απλά κάποια συναισθήματα και καταστάσεις πιθανόν θα είναι πιο έντονα ή αλλιώς εις διπλούν!
Τι αλλάζει σε μια δίδυμη κύηση
Μια δίδυμη κύηση θεωρείται εξ ορισμού «υψηλού κινδύνου». Αυτό όμως δε θα πρέπει να σε τρομάξει, αφού πλέον οι ειδικοί αντιμετωπίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη διδύμων όπως και μια μονή. Η βασική διαφορά είναι πως στη δίδυμη κύηση θα κάνεις περισσότερες εξετάσεις και συχνότερα υπερηχογραφήματα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο.
▶ Θα βλέπεις συχνότερα το γυναικολόγο σου: Μια δίδυμη εγκυμοσύνη χρειάζεται μεγαλύτερη παρακολούθηση σε όλη τη διάρκειά της. Εάν όλα πηγαίνουν καλά , θα κάνεις υπερηχογράφημα κάθε 3 εβδομάδες για να παρακολουθείται η ανάπτυξη των μωρών. Στο τρίτο τρίμηνο και όσο πλησιάζεις προς το τέλος, μπορεί να κάνεις υπερηχογράφημα κάθε 2 ή κάθε 1 εβδομάδα.
▶ Η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι πιο έντονη: Ο ένοχος είναι η ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη η οποία αυξάνεται πολύ τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Όταν είσαι έγκυος σε δίδυμα, η χοριακή είναι ακόμα υψηλότερη και αυτό οδηγεί σε εντονότερες ενοχλήσεις. Τα καλά νέα; Ακόμα και στις δίδυμες κυήσεις, μετά τη 12-14η εβδομάδα θα υποχωρήσουν τα επίπεδά της και θα νιώθεις καλύτερα.