Φτιάξε εύκολα και γρήγορα σταφιδόψωμο χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο, ένα νόστιμο γλυκό που μπορείς να έχεις μαζί σου τις ώρες που είσαι έξω. Πρόσθεσε στη συνταγή βρώμη για να το κάνεις έξτρα υγιεινό και ακόμα πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Κέικ από μακαρόνια | Η τέλεια παραλλαγή του ιταλικού Tetrazzini
Συνταγή για σταφιδόψωμο με βρώμη - Υλικά:
- 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό ολικής και μισό λευκό)
- 100 γραμμ. βρώμη
- ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
- 150 ml χλιαρό γάλα
- δυο-τρεις κουταλιές της σούπας μέλι
- μια κουταλιά του γλυκού αλάτι
- μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κούπα σταφίδες ξανθές
- δυο κουταλιές της σούπας καρύδι κομμένο χοντρά
- ένα κρόκο αυγού
- μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα σκόνη
- μισή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύετε το αλεύρι με το κουάκερ. Διαλύετε στο γάλα την μαγιά και την προσθέτετε στο αλεύρι. Προσθέτετε το μέλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το καρύδι και ζυμώνετε πολύ καλά. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο γάλα να πετύχετε μια ζύμη μαλακή.
Αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το μίγμα να ξεκουραστεί. Ζυμώνεται 4-5 ψωμάκια και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Τα αλείφετε με το αυγό που προηγουμένως έχετε αραιώσει με λίγο νερό και πασπαλίζετε το μίγμα με την κανέλα και την ζάχαρη. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Καλή επιτυχία!
Συνταγή για σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι και χωρίς ψήσιμο
Από τη μαμά της Σάντυ Κουτσοσταμάτη