Η αγαπημένη μας μαμαδίστικη συνταγή για σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο τραγανό φύλλο που θα λατρέψεις. Δες πώς θα την φτιάξεις παρακάτω.
Ντοματόπιτα με φύλλο από τυρί και μυρωδικά
Συνταγή για σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι
- νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή
- αλάτι
- λάδι
- λίγο ξύδι το οποίο βάζουμε για να γίνει τραγανό το φύλλο
Το ζυμώνουμε και το χωρίζουμε σε 10 μέρη τα οποία θα γίνουν 10 φύλλα. Τα ανοίγουμε με τον γνωστό, παραδοσιακό, τρόπο.
Για την πίτα:
- 1 κιλό σπανάκια,
- 1 ματσάκι παζιά (είδος χόρτου),
- 600-700 γραμμάρια φέτα,
- 4 αυγά.
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα μαζί, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, ρίχνουμε αλάτι και τα πιέζουμε για να στεγνώσουν (φύγουν τα ζουμιά). Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε 2 φύλλα, λαδώνουμε πάλι και ρίχνουμε τα υλικά που ανακατέψαμε προηγουμένως. Βάζουμε από πάνω ένα φύλλο, λαδώνουμε και τοποθετούμε άλλο ένα, βάζουμε υλικά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία. Στο τέλος, πάνω πάνω, βάζουμε δύο φύλλα. Ραντίζουμε την πίτα με νερό και με την παλάμη μας το απλώνουμε για να πάει σε όλο το φύλλο, ίσα ίσα να βραχεί η πίτα και βάζουμε λίγο λάδι. Επειδή τα φύλλα είναι χειροποίητα χρειάζεται λάδι. Αν τα φύλλα είναι εμπορίου τότε το λάδι πρέπει να είναι σε λιγότερη ποσότητα.
Χαράσσουμε την πίτα χωρίς να φτάνει το μαχαίρι στον πάτο του ταψιού. Την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις πάνω-κάτω 180 βαθμών για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο.
Τυρόπιτα με κανταΐφι | Μια εναλλακτική εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής
Μία συνταγή από τη μαμά του Τάσου Μαστρογιάννη.