Follow us

Σπανακόπιτα με φινόκιο, κρεμμύδι και μυρωδικά

Από την Νταϊάνα Κόχυλα

Μια γευστική συνταγή για πίτα.

Σπανακόπιτα με φινόκιο

Σπανακόπιτα με φινόκιο, κρεμμύδι και μυρωδικά

Μερίδες 10 με 12 Χρόνος Ψησίματος 50 λεπτά

Υλικά

• ½ φλ. ελαιόλαδο

• 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο, κομμένο και πλυμένο

• 3 μέτρια κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

• 1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο

• ½ φλ. ψιλοκομμένο άνηθο

• ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

• 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

• 1 φλ. τρίμματα φέτας

• αλάτι, λίγο καγιέν

• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

• τριμμένο μοσχοκάρυδο

• 2 κ.σ. μακρύκοκκο ρύζι ή πλιγούρι

• βασική συνταγή για σπιτικό φύλλο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το σπανάκι, μέχρι να μαραθεί. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι. Σκουπίζουμε το τηγάνι, ζεσταίνουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν, για 7' περίπου.
  2. Τοποθετούμε το σπανάκι, το φινόκιο και τα κρεμμύδια σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αβγά και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη φέτα, λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και καγιέν.

    Εάν το μείγμα μας είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε 2 κ.σ. ρύζι ή 2 κ.σ. πλιγούρι.

  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο γύρω στα 30 εκ. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και χωρίζουμε το φύλλο σε 4 ομοιόμορφες μπάλες. Ανοίγουμε το πρώτο σε λίγο μεγαλύτερο στρογγυλό σχήμα από το ταψάκι μας, ώστε να περισσεύει φύλλο γύρω από το ταψί.
  4. Το λαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα από πάνω. Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο, το απλώνουμε πάνω από το μείγμα, το λαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε με το τέταρτο φύλλο. Ενώνουμε τα κάτω και τα επάνω φύλλα στις άκρες του ταψιού και τα γυρίζουμε προς τα μέσα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα στεφάνι ολόγυρα. Ψήνουμε για περίπου 50' ή και περισσότερο, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  5. To μυστικό της μαμάς: Στο μείγμα της σπανακόπιτας μπορούμε να παραλείψουμε το καγιέν και να το αντικαταστήσουμε με 2-3 κ.σ. σκούρες σταφίδες.
Η συνταγή είναι από τη νέα μηνιαία μαγειρική σειρά της Νταϊάνας Κόχυλα με το ΤΗΛΕΡΑΜΑ

Συνταγή για τυρόπιτα με κασέρι, φέτα, γραβιέρα | Η πιο εύκολη συνταγή

Συνταγή για χούμους με λιαστή ντομάτα | Ένα twist σε μια κλασική συνταγή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr