Οι σούπες βελουτέ αποτελούν ένα εξαιρετικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα, όπως είναι αυτές που διανύουμε τώρα.
Δες επίσης: Τα πιο λαχταριστά ροφήματα για τις γιορτές!
Ζεστές, νόστιμες (αλλά και θρεπτικές) είναι αναμφίβολα το καταλληλότερο ορεκτικό -αλλά και κυρίως- για το τραπέζι σου. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς αυτό το διάστημα στο Pinterest; Δες παρακάτω 5 από αυτές, με τις οποίες θα καταφέρεις σίγουρα να τους εντυπωσιάσεις όλους!
Σούπες Βελουτέ | Οι 5 πιο δημοφιλείς συνταγές από το Pinterest:
1.Βελουτέ σούπα με λεμόνι και ταχίνι
Υλικά:
- 1 μεσαία κολοκύθα
- ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 750 ml | 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
- Ζεστό και χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
- Κόψε την κολοκύθα σε κομμάτια, αφαίρεσε τους σπόρους και ψήσε για 30 λεπτά προκειμένου να μαλακώσει.
- Παράλληλα, καθάρισε και κόψε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι και το σκόρδο και σόταρέ τα με το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι μέχρι να γίνει ημιδιαφανές και να αρχίσει να γίνεται χρυσαφένιο.
- Πρόσθεσε στο τηγάνι μαζί με τα άλλα συστατικά, την κολοκύθα και τον ζωμό.
- .Σιγοβράζεις για 5 λεπτά και προσθέτεις το ταχίνι και το λεμόνι.
- Πολτοποίησε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και σέρβιρε γαρνίροντας με πράσινα βότανα.
2.Βελουτέ σούπα με σέλινο και φουντούκι
Υλικά:
- ελαιόλαδο
- μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα
- 1 κρεμμύδι=
- 1 σέλινο
- 1 μεγάλη πατάτα
- 600 ml νερού
- 1 κύβος λαχανικών
- φρέσκο θυμάρι
- 250 ml ρόφημα φουντουκιού
- κρέμα γάλακτος χωρίς λακτόζη
- 8-10 φουντούκια για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
- Ζέστανε το λάδι και τη μαργαρίνη σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και άφησε για 3-4 λεπτά.
- Ξεφλούδισε το σέλινο και την πατάτα και κόψε και τα δύο σε κύβους. Στη συνέχεια πρόσθεσε στο τηγάνι μαζί με αλάτι και μαύρο πιπέρι. Κάλυψε και μαγείρεψε για ακόμα 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Πρόσθεσε το νερό, τον κύβο και το θυμάρι, και άφησε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά έως ότου το σέλινο και η πατάτα είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
- Πρόσθεσε το γάλα φουντουκιού και, στη συνέχεια, άλεσέ τα σε έναν μπλέντερ. Σέρβιρε προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος, φουντούκια και λίγα φύλλα θυμαριού.
3.Βελουτέ σούπα με ρεβίθια και σουπιές
Υλικά:
- 5 με 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3 - 4 φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανο
- 500 γραμμάρια κονσερβοποιημένα ρεβίθια
- 300 γραμμάρια καθαρισμένες σουπιές
- 4 φέτες ψωμί της χώρας, στη σχάρα ή φρυγανισμένο
Εκτέλεση:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις το σκόρδο και το δεντρολίβανο και τα ρεβίθια. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις νερό μέχρι να τα καλύψεις και αφήνεις να σιγοβράσει. Μόλις βράσει, βγάζεις από τη φωτιά και ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Αν είναι πάρα πολύ παχύ, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό.
- Κόψε τις σουπιές σε κομμάτια και σόταρέ τες σε ένα τηγάνι με λάδι. Άφησε για λίγα λεπτά, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια άφησε τις σουπιές για λίγο σε ένα πιάτο με ένα απορροφητικό χαρτί.
- Σέρβιρε τη σούπα με τις σουπιές, ελαιόλαδο, άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ζεστές φέτες ψητό ψωμί και λίγο τριμμένο ωμό σκόρδο.
4.Βελουτέ σούπα με cheddar, μπρόκολο και πατάτες
Υλικά:
- 5 πατάτες
- 1-2 Φύλλα δάφνης
- 1 μπρόκολο σε κομμάτια
- 2 μεγάλα καρότα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- αλάτι & πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- ελαιόλαδο
- 1 1/2 κουταλάκι σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά
- 1/4 φλιτζάνι Sour cream
- 2 φλιτζάνια τυρί τσένταρ
Eκτέλεση:
- Πλύνε, καθάρισε και πρόσθεσε αλάτι στις πατάτες. Ψήσε τις στον φούρνο γιοα περίπου μία ώρα.
- Ενώ οι πατάτες ψήνονται, βάλε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και σόταρε μέχρι να γίνουν μαλακά και διαφανή. Πρόσθεσε το σκόρδο και τα καρότα και μαγείρεψε για λίγα λεπτά, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε το αλεύρι.
- Πρόσθεσε το ζωμό λαχανικών και τα φύλλα δάφνης, το μπρόκολο και τις πατάτες, μείωσε τη θερμοκρασία και άσε να σιγοβράσει για 15 - 20 λεπτά.
- Ρίξε τη σούπα σε ένα μπλέντερ με το γάλα, το cheddar και την sour cream και ανακάτεψε μέχρι να αποκτήσει βελουτέ υφή. Πρόσθεσε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εάν θέλεις γαρνίρισε τα πιάτα με επιπλέον τυρί, sour cream, μπέικον και σχοινόπρασο!
5.Βελουτέ σούπα με κουνουπίδι
Υλικά:
- 1 κούπα γάλα
- 1/2 κούπα τριμμένο τσένταρ
- 2 κούπες βρασμένο κουνουπίδι
- 1/2 κούπα λευκά φασόλια κονσέρβα
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πρόσθεσε λίγο νερό και ζέστανε σε μία κατσαρόλα για περίπου ένα τέταρτο.