Follow us

Σιτάρι: Πρωτιά στην καλλιέργεια αλλά και στο πιάτο μας!

Έχεις πολλούς λόγους για να το εντάξεις στη διατροφή σου

Σιτάρι: Πρωτιά στην καλλιέργεια αλλά και στο πιάτο μας!
Έχεις πολλούς λόγους για να το εντάξεις στη διατροφή σου

Μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων της Μεσογειακής πυραμίδας και της Μεσογειακής διατροφής γενικότερα είναι τα σιτηρά (π.χ. σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι). Η καλλιέργεια των σιτηρών κρατάει από πολύ παλιά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί ήκμασαν στις περιοχές που ευδοκιμούσε η καλλιέργεια σιτηρών. Βασικότερος εκπρόσωπος των σιτηρών είναι, φυσικά, το σιτάρι. Παγκοσμίως, η καλλιέργεια των σιτηρών καταλαμβάνει μία έκταση της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 2,2 δισεκατομμύρια στρέμματα είναι το σιτάρι. Έτσι και στην Ελλάδα, το σιτάρι αποτελεί το σπουδαιότερο είδος εκ της ομάδας των σιτηρών. Μάλιστα, το 21,5% της καλλιεργούμενης έκτασης ‘αφιερώνεται’ στο σιτάρι.

Από την καλλιέργεια στο πιάτο μας μέσω των δημητριακών
Το σιτάρι το συναντούμε κατά κύριο λόγο στα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών (αρτοσκευάσματα, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά). Αν φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα της μεσογειακής πυραμίδας θα δείτε ότι η ομάδα των δημητριακών βρίσκεται στο κάτω επίπεδο, αποτελώντας έτσι τη θεμέλια βάση της Μεσογειακή Διατροφής. Κι αυτό γιατί τα δημητριακά αποτελούνται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν το βασικό ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού, το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου ενώ έχουν και αναντικατάστατο ρόλο στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων γενικότερα.

Τα τρόφιμα που απαρτίζουν την ομάδα των δημητριακών αποτελούν τη βασική τροφή πολλών πληθυσμών αφού συγκεντρώνουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συναντήσει κανείς σε τρόφιμο όπως είναι το άμυλο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα ακόμα και η πρωτεΐνη και το λίπος σε διαφορετικό ποσοστό ανάλογα με το τρόφιμο.
Δεν επιδρούν όμως όλα τα δημητριακά το ίδιο!

Δημητριακά ναι, αλλά έχει σημασία να είναι και ολικής άλεσης. Πληθώρα μελετών πλέον, έχει αναδείξει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα (όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο) παρέχοντας περισσότερα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό, ενώ συμβάλλουν και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά.

Συνέχεια στη σελίδα 2

Τα δημητριακά ολικής άλεσης υφίστανται μικρή έως καθόλου επεξεργασία με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των συστατικών να διατηρούνται αναλλοίωτα. Αντίθετα, τα δημητριακά που δεν είναι ολικής άλεσης παρέχουν τα ίδια συστατικά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους έχει χαθεί κατά την επεξεργασία. Για παράδειγμα, τα δημητριακά από σιτάρι ολικής άλεσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ) και μέταλλα (όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός) που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του σπόρου,
υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β που περιέχονται στο μέσο στρώμα του σπόρου αλλά και
βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο εσωτερικό στρώμα, ή αλλιώς «φύτρο».

Σύμφωνα μάλιστα και με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα δημητριακά από σιτάρι ολικής άλεσης υπερτερούν σε σχέση με αυτά της βρώμης ή του κριθαριού τόσο ως προς την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ αλλά και ως προς την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες!

Κι αν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε τις συστάσεις

«Σύμφωνα με τον επίσημο Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για ενήλικες, θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε 5 – 8 μερίδες δημητριακών, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές να είναι ολικής άλεσης.»

Ένας εύκολος τρόπος για να εντάξετε τα δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σας με γευστικό, υγιεινό και γρήγορο τρόπο είναι να ξεκινήσετε από το πρωινό σας. Αναζητήστε απλά τη γεύση που σας ταιριάζει καλύτερα π.χ με σοκολάτα, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς προσέχοντας ωστόσο να αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι ολικής αλέσεως π.χ. δημητριακά από σιτάρι ολικής άλεσης.

Καπίρη Ελπινίκη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr