Από το βιβλίο "Μοντέρνα Σιροπιαστά" που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 13/3 με τον Τηλεθεατή
Το 10ο βιβλίο από τη μηνιαία σειρά ζαχαροπλαστικής του Στέλιου Παρλιάρου κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα με θέμα "Μοντέρνα Σιροπιαστά" . Σε αυτό το βιβλίο ο μάγος της ζαχαροπλαστικής επιλέγει 20 σπιτικές συνταγές για πρωτότυπα σιροπιαστά γλυκά όπως καρυδόπιτα με μέλι, κέϊκ με σουμάδα, ζουμερό γλυκό με κρέμα σταφίδες και ρούμι, κανταΐφι, ρεβανί με μαστίχα, σιροπιαστή φουντουκόπιτα, γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και λεμόνι, κέικ με φύλλο κρούστας, σάμαλι και άλλες εύκολες συνταγές!
Εμείς εξασφαλίσαμε τη συνταγή για σιροπιαστό κέικ φιστικιού
Προετοιμασία: 50΄ | Ψήσιμο: 50΄
Υλικά
(για 12 μερίδες)
• 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κομμάτια
+ επιπλέον, λιωμένο,
για τη φόρμα
• 250 γρ. ζάχαρη
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
• 4 αυγά
• 170 γρ. αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
+ επιπλέον για τη φόρμα
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 180 γρ. φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα σε σκόνη
Σιρόπι
• 300 γρ. ζάχαρη
• 300 γρ. νερό
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα και μετά από λίγο προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
2. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αλεσμένα φιστίκια και ανακατεύουμε απαλά με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).
3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 50 λεπτά. Λίγο πριν βγάλουμε το κέικ, ετοιμάζουμε και το σιρόπι.
4. Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2-3 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού). Σιροπιάζουμε το κέικ μόλις το βγάλουμε από το φούρνο με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι πριν σερβίρουμε.
Tο βιβλίο "Μοντέρνα Σιροπιαστά" κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 13/3 αποκλειστικά με τον Τηλεθεατή
Για περισσότερες συνταγές μπες στο www.steliosparliaros.gr