Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη
Συνταγή για τάρτα με κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια, μια απολαυστική τάρτα με το πιο νόστιμο λαχανικό της εποχής.
Τάρτα με φέτα και σπανάκι χωρίς αλεύρι | Η πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου πιάτου
Συνταγή για τάρτα με κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια
Ζύμη για τάρτα (μπριζέ) - Υλικά
- 325 γρ. αλεύρι
- 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
- 1 αυγό
- 30 γρ. νερό κρύο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Υλικά
- 1/2 κολοκύθα (καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια)
- 200 γρ γραβιέρα
- 200 γρ κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- λίγο ελαιόλαδο
Για το κρεμμύδι:
- 400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 5 γρ. ζάχαρη
- 35 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Δίνουμε στη ζύμη πλακέ σχήμα μα τα χέρια και αφού την τυλίξουμε καλά με μεμβράνη την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
- Την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου, λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα, στρώνουμε τη ζύμη και φροντίζουμε να πάει παντού σε όλα τα σημεία. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει από τα πλάγια τοιχώματά της ταρτιέρας. Στη συνέχεια πρέπει να προψήσουμε τη ζύμη για την τάρτα.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια για να μην φουσκώσει. Τη ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.
Εκτέλεση
- Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε στους 180° για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά.
- Αλατίζουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα, και τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Την αφήνουμε να καραμελώσει, σβήνουμε με το ξίδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ξίδι και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι.
Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι την ψημμένη κολοκύθα και με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το τυρί, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Δοκιμάζουμε και προστέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Στο τέλος σπάμε στο μείγμα τα δύο αυγά και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε τη βάση και ψήνουμε στους 180° για 40 με 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
Συνταγή για τάρτα ιταλική | Mία διαφορετική τάρτα τόσο στην παρουσίασή της όσο και στη γεύση