Ένας υγιεινός και ευφάνταστος τρόπος να μαγειρέψουμε τα λαχανικά είναι σίγουρα ο παρακάτω. Δες τη συνταγή για τάρτα λαχανικών.
Συνταγή για τάρτα λαχανικών
Υλικά για τη ζύμη
- 250-280 γρ. Αλεύρι
- 130 γρ. Βούτυρο αγελαδινό
- 2 κρόκους αυγών
- λίγο νερό
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ. Τυρί τσένταρ ή άλλο
- 1 μελιτζάνα φλάσκα σε κύβους
- 2 καρότα
- 1 κολοκύθι
- 8 τοματίνια
- 6-8 φύλλα βασιλικού
- λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Πρώτα φτιάχνουμε μια ζύμη “τριφτή”. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, το αλατίζουμε και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνουμε το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου και τους κρόκους και ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας. Μπορεί να χρειαστεί 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Εάν βάλετε πολύ νερό το ζυμάρι θα γίνει πολύ σκληρό και δε θα τρώγεται. Πρέπει να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Δεν τη ζυμώνουμε πολύ, παρά μόνο για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Την κάνουμε μπάλα, τη βάζουμε σε μεμβράνη και τη αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Όταν τη βγάλουμε, την απλώνουμε σε με την παλάμη μας και την ανοίγουμε σε φύλλο με έναν μικρό πλάστη (ροδάκι). Βάζουμε το φύλλο σε φόρμα έτσι ώστε να εξέχει γύρω γύρω και κόβουμε τα πλαϊνά που περισσεύουν. Το τρυπάμε με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί ή βάζουμε από πάνω λαδόκολλα και μερικά φασόλια και προψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά. (Η τάρτα δεν πρέπει να φουσκώσει γι αυτό τρυπάμε ή βάζουμε τα φασόλια).
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Σε τηγάνι τηγανίζουμε πρώτα τις μελιτζάνες και μετά προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα τοματίνια. Τα σωτάρουμε και στο τέλος προσθέτουμε και τα τοματίνια τα οποία περνάμε ένα λεπτό από το τηγάνι. Ρίχνουμε αλάτι χοντρό και θυμάρι και μόλις σωταριστούν τα σουρώνουμε να στραγγίσουν από λάδι και τα υγρά τους. (Όλα τα υλικά εκτός από τις μελιτζάνες μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο κομμένα σε κύβους με λίγο νερό και λάδι για 10 λεπτά).
- Τρίβουμε το τυρί και στρώνουμε λίγο τυρί στον πάτο της τάρτας. Γεμίζουμε τις τάρτες με λαχανικά και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί τόσο όσο να λιώσει, να δέσει τα υλικά χωρίς όμως να τα σκεπάσει. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί.
Μερικές ακόμα συνταγές για αλμυρές τάρτες:
Συνταγή για αλμυρή τάρτα με βρετανικό μπέικον και αγκινάρες
Συνταγή για κις λορέν με κολοκυθάκια και δυόσμο
Συνταγή για αλμυρή τάρτα με ντοματίνια
Αλμυρή τάρτα με πέστο βασιλικού και ντοματίνια
Συνταγή για τάρτα ιταλική | Mία διαφορετική τάρτα τόσο στην παρουσίασή της όσο και στη γεύση
Τάρτα με φέτα και σπανάκι χωρίς αλεύρι | Η πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου πιάτου