Ο κορυφαίος Έλληνας ζαχαροπλάστης θα μοιράζεται πλέον τις συνταγές του και με το κοινό του «Τηλεθεατή» μέσα από μια νέα σειρά βιβλίων με θέμα «Σπιτική Ζαχαροπλαστική».
Με απλά υλικά, χωρίς δύσκολες τεχνικές και περίπλοκες διαδικασίες, μας μαθαίνει να φτιάχνουμε εύκολα, νόστιμα και πρωτότυπα γλυκά για να εμπλουτίσουμε το συνταγολόγιό μας. Κάθε βιβλίο θα πραγματεύεται ένα συγκεκριμένο θέμα π.χ. τούρτες, τσίζκεϊκ, σιροπιαστά κ.ά. προκειμένου σταδιακά να συμπληρώσουμε μια εγκυκλοπαίδεια γλυκού.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς έχει θέμα «Τα γλυκά της Πόλης μου» και περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα γλυκά της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του, από μπακλαβά με φιστίκι, τσουρέκι και κιουνεφέ, μέχρι γαλακτομπούρεκο, μουχαλεμπί και σεκέρ παρέ.
Ρεβανί
Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 25΄ - 30΄
ΥΛΙΚΑ (για 12 - 14 μερίδες)
6 αυγά
140 γρ. ζάχαρη
180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
ξύσμα από 1 λεμόνι
λίγο λιωμένο βούτυρο για τη φόρμα
50 γρ. ινδική καρύδα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
350 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο και υπόλευκο μείγμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας παράλληλα απαλά με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), προκειμένου να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετράμε το χρόνο, από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και περιχύνουμε το ραβανί, όταν είναι και τα δύο ζεστά. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος μέχρι να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με λίγη ινδική καρύδα και σερβίρουμε.
Tip
Το ρεβανί αυτό δεν περιέχει τεχνητά διογκωτικά (π.χ. μπέικιν πάουντερ), αλλά αφρατεύει χάρη στα χτυπημένα αυγά. Γι’ αυτό θέλουν πολύ καλό χτύπημα.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ