Συνταγή για μελομακάρονα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Αυτή είναι η αγαπημένη και πιο επιτυχημένη συνταγή για μελομακάρονα από τον Στέλιο Παρλιάρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΑΣΟΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η συνταγή για μελομακάρονα από τον Στέλιο Παρλιάρο είναι αγαπημένη και με σίγουρη επιτυχία. Δες τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού

530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)

30 γρ. άχνη ζάχαρη

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

? κ.γ. κανέλα

1/6 κ.γ. γαρίφαλο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

μέλι για το μέλωμα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

500 γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι κομμένο στα 2

2 ξυλάκια κανέλας

100 γρ. μέλι

ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.