Η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) είναι από τις πιο δημοφιλείς τάρτες της Γαλλικής κουζίνας. Παρακάτω θα βρεις μια πεντανόστιμη εκδοχή της αλμυρής τάρτας με κολοκυθάκια και δυόσμο από τον αγαπημένο σεφ.
Συνταγή για αλμυρή τάρτα με βρετανικό μπέικον και αγκινάρες
Συνταγή για κις λορέν με κολοκυθάκια
Για 1 τάρτα 24 εκ., Προετοιμασία: 45΄, Αναμονή: 1 νύχτα, Ψήσιμο: περίπου 40΄Υλικά (για 1 τάρτα 24 εκ.)
Ζύμη:- 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο από το ψυγείο
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αβγά
- 5 γρ. αλάτι (περίπου 1 κ.γ.)
- 10 γρ. ζάχαρη (περίπου 1 κ.σ.)
Για τη γέμιση:
- 600 – 800 γρ. μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 αβγά
- 150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη, που συγκεντρώνεται γύρω από αυτό. Δεν πρέπει να επιμείνουμε πολύ στο ζύμωμα επειδή θα λιώσει το βούτυρο και θα διαχωριστεί από τα υπόλοιπα υλικά.
Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια, αρχικά τρίβοντας τα υλικά με τα μήλα των δαχτύλων μας, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν ψίχουλα, και έπειτα ζυμώνοντας κανονικά μέχρι να ενοποιηθούν σε ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία νύχτα. Διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Την επομένη ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας μέχρι να γίνει ένα πολύ λεπτό, στρογγυλό φύλλο. Η διάμετρός του πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από μια ταρτιέρα 24 εκ. Το μεταφέρουμε στη φόρμα, το απλώνουμε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα και κόβουμε όσο εξέχει από αυτά.
Γέμιση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε τα κολοκύθια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν ελαφρώς και από τις δύο πλευρές. Στρώνουμε τα κολοκύθια πάνω στη ζύμη και πασπαλίζουμε με το δυόσμο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τα αβγά. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο και χτυπάμε λίγο ακόμη. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα κολοκύθια και φουρνίζουμε την τάρτα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνειά της.