Συνταγή για κέικ με γλάσο λεμονιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Απόλυτα γευστική και εύκολη λύση για το πρωινό ή τα σνακ σου

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ
Από το νέο βιβλίο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου "Γλυκά και Αλμυρά Κέικ"

Δοκίμασε το πιο νόστιμο κέικ με γλάσο λεμονιού και καρύδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Muffins χωρίς αυγά και χωρίς βούτυρο

Συνταγή για κέικ με γλάσο λεμονιού

Μερίδες: 12 Χρόνος Προετοιμασίας: 15' Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα

Υλικά:

  • 5 αβγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι 2%
  • ξύσμα από 3 μέτρια λεμόνια
  • 2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ. καρύδα τριμμένη (ινδοκάρυδο)
  • 250 γρ. αλεύρι

Για την επικάλυψη

  • 3 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι ή βερίκοκο
  • 1 λεμόνι ζουμερό, χυμό και ξύσμα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ.

2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.

3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, το ρούμι και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Ρίχνουμε την καρύδα. Απαλά ανακατεύουμε και αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.

4. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15', ώστε να φύγει η περισσότερη υγρασία.

5. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα μέχρι να αραιώσει. Αλείφουμε το κέικ.

6. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε το χυμό, το ξύσμα και την άχνη. Ζεσταίνουμε το γλάσο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρει τη μορφή σιροπιού.

7. Αλείφουμε με το υγρό γλάσο το κέικ. Αφήνουμε για 5'-10' και ξαναβάζουμε στο φούρνο.

8. Σβήνουμε το φούρνο κι αφήνουμε για 5' να στεγνώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Όταν κρυώσει το γλάσο, θα ασπρίσει.

Κορμός σοκολάτας με βούτυρο, χωρίς αβγά