Συνταγή για αυγά Μπένεντικτ (Eggs Benedict) | Ο Νεοϋορκέζικος τρόπος να απολαύσεις τα αυγά

Το τέλειο σπιτικό brunch για το Σαββατοκύριακο

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Ένα από τα βασικότερα συστατικά κάθε ολοκληρωμένου πρωινού είναι και τα αυγά που σού δίνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης για να ξεκινάς τη μέρα σου. Το Σαββατοκύριακο έρχεται και αν θέλεις να απολαύσεις στον χώρο σου ένα σπιτικό brunch με τα αγαπημένα σου πρόσωπα (ή και μόνη) τα αυγά Μπένεντικτ, μια από τις πιο κλασικές και λαχταριστές συνταγές, δεν θα πρέπει να λείπουν.

5 συνταγές για γρήγορο πρωινό με τη σωστή αναλογία πρωτεΐνης και υδατάνθρακα

Συνταγή για αυγά Μπένεντικτ (Eggs Benedict):

Υλικά για δύο άτομα:

  • 8 φέτες προσούτο σε κομμάτια
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι ή ξύδι ρυζιού
  • 4 στρογγυλές φέτες ψωμιού πάχους 1 εκ. με διάμετρο 5 εκατοστά
  • 4 αυγά

Για τη σος hollandaise:

  • 10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Λίγο πιπέρι καγιέν ή ταμπάσκο

Εκτέλεση

  • Γεμίζουμε τα δύο τρίτα μιας μεγάλης κατσαρόλας με νερό, περιμένουμε μέχρι να πάρουν βράση και προσθέτουμε το ξίδι. Φέρνουμε το νερό σε σημείο βρασμού και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει.

Για τη σος hollandaise

  • Λιώνουμε 10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο. Βάζουμε 3 κρόκους αυγού, μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 20-30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα των αυγών ένα πιο ανοιχτό χρώμα.
  • Γυρίζουμε το μπλέντερ στη χαμηλότερη ταχύτητα και ρίχνουμε το ζεστό λιωμένο βούτυρο αργά αργά, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αν θέλετε προσθέστε περισσότερο αλάτι ή χυμό λεμονιού για πιο έντονη γεύση. Το μεταφέρουμε σε ένα δοχείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να το σερβίρουμε. Το αφήνουμε κοντά στο μάτι της κουζίνας για να το διατηρήσουμε ζεστό - αλλά όχι καυτό!

Πώς να κάνεις τα αυγά ποσέ

  • Ο καλύτερος τρόπος είναι να σπας ένα αυγό τη φορά σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια να το αφήνεις να γλιστρήσει μέσα στο νερό που σιγοβράζει. Μόλις αρχίσει να στερεοποιείται, μπορείς να ρίξεις και το επόμενο αυγό, μέχρι να έχεις και τα τέσσερα μέσα στην κατσαρόλα.
  • Κλείνεις το μάτι, σκεπάζεις την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνεις να μαγειρευτούν για άλλα 4 λεπτά. (Πρέπει να θυμάσαι ποια αυγό μπήκε πρώτο γιατί αυτό πρέπει να βγει και πρώτο) Όταν έρθει η ώρα για να αφαιρέσεις τα αυγά, τα σηκώνεις απαλά με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Θυμήσου ότι ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των αυγών, το μέγεθος της κατσαρόλας, την ποσότητα του νερού αλλά και πόσο ρευστά τα θέλεις. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείς λίγο μέχρι να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις για να βγάλεις τα αυγά ακριβώς όπως σου αρέσουν.
  • Μόλις μπουν όλα τα αυγά στο νερό που βράζει ξεκίνα το ψήσιμο ψωμιού.

Πώς να στήσω το πιάτο;

  • Τοποθετούμε 2 φέτες του ψωμιού στο κέντρο του πιάτου και στη συνέχεια βάζουμε ένα αυγό πάνω σε κάθε φέτα. Ρίχνουμε τη σάλτσα και τοποθετούμε 2 φέτες προσούτο στην κορυφή. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.

#YogurtBowl | Ξεκίνα τη μέρα σου με γιαούρτι και 5 τέλειους γευστικούς συνδυασμούς

*Από τον Steven Frost, chef του New Taste στο ξενοδοχείο New Hotel