Follow us

Συνταγές για το γιορτινό brunch

Γλυκές κι αλμυρές συνταγές για το brunch των γιορτών! 

Εορταστικό Brunch

Συνταγές για το πιο νόστιμο, εορταστικό κάλεσμα


Μακαρονόπιτα
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, argiro.gr

Συνταγές για το γιορτινό brunch


Υλικά συνταγής

Για τη μπεσαμέλ με τυρί

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρίφαλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αβγά
1 φλ. κεφαλοτύρι
λευκό πιπέρι αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά
ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο τριμμένο
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
9 φύλλα κρούστας
λίγο ελαιόλαδο για φύλλα
500 γρ. πένες η κοφτό μακαρόνι

Εκτέλεση
Για τη μπεσαμέλ

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Η προσθήκη αβγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μας δίνει τη σάλτσα μορνέ. Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη.
Γίνεται: 1 δόση για ένα μεγάλο ταψί.

Για τη σάλτσα κιμά

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν για 3-4'. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί και να πιει όλα τα υγρά του. Να στεγνώσει καλά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να ρουφήξουν τα ζυμαρικά. Βουτυρώνουμε μεγάλο ταψί και απλώνουμε ακτινωτά 6 φύλλα κρούστα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά , καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα. Σκεπάζουμε την Μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Χαράζουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50' με 1 ώρα να ροδίσει καλά. Τη σερβίρουμε ζέστη.


Τρουφάκια με κάστανο
Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη, coolartisan.net

Συνταγές για το γιορτινό brunch  - εικόνα 2

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κάστανα βρασμένα και λιωμένα
80 γρ. βούτυρο γάλακτος
40 γρ. λικέρ (έγω έβαλα λικέρ φουντουκιού)
300 γρ. λευκή σοκολάτα για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.
Προσθέτουμε τα κάστανα ανακατεύουμε και ύστερα ρίχνουμε το λικέρ.
Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει και ύστερα πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
Τα βάζουμε στο ψυγείο.
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα και κυλάμε τα τρουφάκια στη σοκολάτα.
Τα αφήνουμε να σταθούν πάνω σε λαδόκολα.


Υλικά

700 γρ. κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε χονδρές φέτες
400 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χονδρές φέτες
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. ελαιόλαδο
ξύσμα από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στη μέση
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μήλα και τα κυδώνια μέσα σε ένα πυρέξ που κλείνει με καπάκι ή σε ένα ταψάκι που θα κλείσουμε με αλουμινόχαρτο. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το λάδι, το ξύσμα και τα μυρωδικά. Σκεπάζουμε με το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40-50 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά. Τα σερβίρουμε χλιαρά.

Στρούντελ
Από τον Στέλιο Παρλιάρο, steliosparliaros.gr

Συνταγές για το γιορτινό brunch  - εικόνα 4

Υλικά

6 φύλλα κρούστας
500 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (καθαρό βάρος)
500 γρ. αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (καθαρό βάρος)
100 γρ. μέλι, ελαφρώς χλιαρό
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
100 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Ανακατεύουμε τα τεμαχισμένα μήλα και αχλάδια με το μέλι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το λάδι τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Στο κέντρο και οριζοντίως του φύλλου τοποθετούμε τη γέμιση, πιέζοντάς τη με τα χέρια ώστε να σχηματίσουμε ένα χοντρό μπαστούνι. Διπλώνουμε τις 2 πλευρές δεξιά και αριστερά προς το κέντρο, για να μην ξεχυθούν τα φρούτα από το πλάι, και κατόπιν τυλίγουμε το στρούντελ σε ρολό. Το τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα και λαδώνουμε όλη την επιφάνειά του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 1 ώρα περίπου. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, πασπαλισμένο με άχνη.

Tip
Μπορούμε να το σερβίρουμε με σος βανίλιας (κρεμ ανγκλέζ) ή με άγλυκη σαντιγί.

Μίνι muffins με φέτα και πιπεριά και κρέμα γάλακτος
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, argiro.gr

Συνταγές για το γιορτινό brunch  - εικόνα 5


Υλικά συνταγής

250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης πολύ ψιλοκομμένη
1 κ.γλ. αλάτι (κοφτή)
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
160 ml Κρέμα Γάλακτος
125 γραμμ. βούτυρο (1 μπαστούνι) λιωμένο και χλιαρό
1 αυγό
100 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Θα χρησιμοποιήσουμε 30 μίνι θήκες για muffins. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί την πιπεριά και την ψιλοκόβουμε. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε την πιπεριά, το αλάτι και το μαϊντανό. Σε άλλο μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος light, το βούτυρο και το αυγό και τα χτυπάμε με σύρμα ή πιρούνι, να ενωθούν.

2. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στερεά υλικά (αλεύρι κ.λπ.), προωθούμε τα υγρά υλικά και προσθέτουμε τα στερεά. Απαλά με κουτάλι διπλώνουμε το μείγμα. Δεν δουλεύουμε, ανακατεύουμε πολύ το μείγμα, ίσα να ενωθούν τα υλικά.

3. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τη μέση, προσθέτουμε φέτα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε για 12΄-15΄, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.

Υγρό κέικ σοκολάτας
Από τον Στέλιο Παρλιάρο Κάνε κλικ εδώ για να δεις την συνταγή στο steliosparliaros.gr

Συνταγές για το γιορτινό brunch  - εικόνα 6

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr