Εύκολες συνταγές για κέικ και μάφινς με σοκολάτα

Το αγαπημένο γλυκό για τα παιδιά όλων των ηλικιών

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Εύκολες συνταγές για κέικ και μάφινς με σοκολάτα

Σοκολατένιο υγρό κέικ (Capricciosa)

Υλικά (περίπου 12-14 μερίδες):

  • 250 γρ. κουβερτούρα (55% περ. σε κακάο)
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
  • 400 γρ. αμύγδαλο σκόνη
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι Αυγού
  • 6 ασπράδια Αυγού

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί και αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.

Ανάβουμε το φούρνο στους 170οC (αέρα).

Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.

Αν έχουμε ένα μίξερ, το καθαρίζουμε και σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τα 200 γρ. από τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Ενώνουμε με το μείγμα της κουβερτούρας,ρίχνουμε το ρούμι και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και ύψους 5 εκ. και ψήνουμε 1 ώρα.

Σημειώσεις:

- Δεν χρησιμοποιώ ταψάκι, αλλά τσέρκι που τυλίγω με αλουμινόχαρτο και το ακουμπάω στο ταψί.

Όταν κρυώσει το γλυκό, κόβω το αλουμινόχαρτο περιμετρικά και με μαχαίρι προσεχτικά χαρακώνω τα εσωτερικά τοιχώματα για να σηκώσω το τσέρκι. Απλά μετά θα μου μείνει το αλουμινόχαρτο πάτος! Γιατί είναι υγρό το κέικ οπότε δεν θέλω να το σηκώσω για να ξεκολλήσω το κάτω αλουμινόχαρτο.

- Εντελώς (!) προαιρετικά σερβίρετε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, κατά προτίμηση χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη(400γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.)

Σοκολατένιο Κέικ, Υπέροχο και Πανεύκολο

Υλικά

Για το κέικ

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3/4 κούπας κακάο σε σκόνη (όχι σοκολάτα ρόφημα)
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εσπρέσο στιγμής σε σκόνη
  • 1 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα λάδι (σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ στη γεύση)
  • 2 αυγά
  • 2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κούπα βραστό νερό

Για την επικάλυψη

  • 105 γρ. βούτυρο φρέσκο (όχι Κερκύρας, όχι Βιτάμ), μαλακό
  • 300 γρ. τυρί κρέμα, μαλακό
  • 150 γρ. σοκολάτα μαύρη
  • 3/4 κούπας ζάχαρη άχνη

Muffins με σταγόνες σοκολάτας

Από το coolartisan.gr

Υλικά

  • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. σταγόνες σοκολάτας
  • 2/3 φλιτζ. γάλα
  • 1/2 πλάκα βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
  • 1 αυγό μεγάλο, ελαφρά χτυπημένο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για muffins με 12 θήκες.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
  • Σε μπολ βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και το αυγό και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.
  • Τα προσθέτουμε στα στερεά υλικά και απαλά διπλώνουμε – ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
  • Ισομοιράζουμε στις βουτυρωμένες θήκες. Ψήνουμε για περίπου 20΄. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν πιέζουμε με το δάχτυλο την κορυφή ελαφρά και αν έχει επαναφορά είναι έτοιμα. Αλλιώς τα ψήνουμε λίγο ακόμη.
  • Τα αφήνουμε στις θήκες 5΄ και στη συνέχεια τα βγάζουμε σε σχάρα.