Οι σαλάτες με δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσες να προσθέσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα, αν και εσύ έχεις ξεκινήσει τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την απώλεια του περιττού βάρους μέσα από την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής,
Δες επίσης: Κινόα: 4 πανεύκολες και υγιεινές συνταγές για τις σαλάτες σου!
Τροφές όπως το κινόα, το κους-κους ή το πλιγούρι μπορούν να γίνουν ένας χορταστικός και απόλυτα θρεπτικός καμβάς για τις σαλάτες σου. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του οργανισμού σου.
Σαλάτες με δημητριακά ολικής άλεσης - 5 νόστιμες και χορταστικές συνταγές:
<h2>Μεσογειακή με κους- κους</h2><strong>Υλικά: </strong>-1 φλιτζάνι κους-κους<br />-1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βασιλικό<br />-1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο<br />-1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο<br />-1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο<br />-1/3 φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές σε κονσέρβα, στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες<br />-1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες ελιές. Βράσε το κους - κους και αφού κρυώσει ανακάτεψε σε ένα μπολ όλα τα υλικά
<h2>Σαλάτα με καστανό ρύζι, κοτόπουλο και φιστίκια </h2><strong>Υλικά:</strong> <br />-1 φλιτζάνι καστανό ρύζι <br />-2 φλιτζάνια τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου<br />-1/2 φλιτζάνι τριμμένο καρότο<br />-1/3 φλιτζανιού κομμένα φρέσκα κρεμμύδια<br />-1/4 φλιτζάνι αράπικα φιστίκια<br />-1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο<br />-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι<br />-2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ<br />-4 κουταλάκια του γλυκού έλαιο κανόλα <br />-1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο <br />-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες. Ψήσε και κόψε σε κυβάκια το κοτόπουλο, ενώ παράλληλα βράσε το καστανό ρύζι. Όταν είναι έτοιμα, ανακάτεψέ τα σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
<h2>Σαλάτα με κριθάρι, πράσινα φασόλια και tofu</h2><strong>Υλικά: </strong>Για το tofu:-5 κομμάτια tofu κομμένα σε λεπτές φέτες<br />-1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη<br />-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας<br />-1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ<br />-1 κουταλάκι του γλυκού λάδι από σουσάμι<br />-1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη >Σαλάτα:<br />-2 κουταλιές της σούπας λάδι από σουσάμι<br />-1 φλιτζάνι κριθάρι<br />-5 κούπες νερό<br />-3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι<br />-1 κιλό φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια<br />-300 γραμ. μανιτάρια shiitake<br />-1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμύδια σε φέτες<br />-1/4 φλιτζάνι ξίδι<br />-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας <br />-2 κουταλιές της σούπας αγαύη ή μέλι<br />-2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ<br />-1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο. Κόψε το tofu σε κυβάκια και ανακάτεψε την ζάχαρη με τη σάλτσα σόγιας, το λάδι, το τζίντζερ και το σκόρδο. Κάλυψε τα κυβάκια με το μείγμα και ψήσε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια βράσε το κριθάρι και ανακάτεψε με το tofu και τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.
<h2>Μπολ με κινόα, ψητό καρότο και κοτόπουλο: </h2><strong>Υλικά</strong>:-2 φλιτζάνια κομμένα καρότα<br />-2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο<br />-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι<br />-5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά<br />-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού<br />-2 κουταλιές της σούπας νερό<br />-1 1/2 κουταλιές της σούπας μέλι<br />-3/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο<br />-1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι<br />-1 1/2 φλιτζάνια μαγειρεμένο quinoa<br />-1 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους<br />-1 1/2 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια<br />-1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια<br />-1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μαϊντανού<br />-1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα σε φέτες<br />-4 φλιτζάνια μικτά χόρτα σαλάτα. Ανακάτεψε τα καρότα με το μισό αλάτι και το ελαιόλαδο και ψήσε για περίπου 15 λεπτά στο φούρνο <br />-Ανακάτεψε καλά το υπόλοιπο αλάτι με το γιαούρτι, το μέλι, το νερό, το χυμό λεμονιού, το κύμινο και το πιπέρι σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το κινόα, τα καρότα, το κοτόπουλο, τα σταφύλια, το κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τα αμύγδαλα. <br />-Μοίρασε σε μπολ τα χόρτα και ολοκλήρωσε το πιάτο με το μείγμα.
<h2>Σαλάτα Caesar με κινόα, κοτόπουλο και kale:</h2><strong>Υλικά:</strong>-2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό<br />-2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα <br />-1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο<br />-1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού<br />-1/2 κουταλάκι του γλυκού πάστα αντζούγιας <br />-1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι<br />-1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη<br />-6 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη<br />-5 φλιτζάνια κομμένο kale<br />-1 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο quinoa<br />-1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου<br />-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια-Φτιάξε τη σως ανακατεύοντας το ζεστό νερό, τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, τον χυμό φρέσκου λεμονιού, την πάστα αντζούγιας, το σκόρδο και το μαύρο πιπέρι.<br />-Σε ένα μπολ ανακάτεψε το kale, την quinoa και το στήθος κοτόπουλο, ψημένο. <br />-Περιέχυσε με τη σως και ολοκλήρωσε τη σαλάτα με τα καρύδια.