Υλικά
3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
5 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
300 γρ. αρακά
4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
1 αυγό βρασμένο σφιχτό, ψιλοκομμένο
200 γρ προσούτo, σε πολύ λεπτές φέτες
φύλλα ρόκας πλυμένα και στραγγισμένα
Για τη μαγιονέζα:
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
1 κρόκος αυγού
½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
ο χυμός 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βράζετε χωριστά τα λαχανικά, 16’ τα καρότα, 15’ τις πατάτες και 8’-9΄ τον αρακά, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε μεταξύ τους.
- Προσθέτετε τα αγγουράκια τουρσί, το αυγό και την κάππαρη.
- Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα ως εξής: σ’ ένα μεγάλο μπολ βαθύ μπολ τοποθετείτε τον κρόκο αυγού και χτυπάτε καλά με το σύρμα ή το μίξερ.
- Προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνέχεια με το μίξερ.
- Προσθέτετε τη μουστάρδα, το λεμόνι κατά μικρές ποσότητες, το αλάτι, το πιπέρι, το ξίδι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
- Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τα λαχανικά και αφήνετε την σαλάτα στο ψυγείο.
- Σκορπίζετε σε 6 ποτήρια φύλλα ρόκας και καλύπτετε τα πλαϊνά τοιχώματα των ποτηριών με φέτες προσούτο.
- Μοιράζετε στα ποτήρια τη σαλάτα και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τα σερβίρετε.
Tip
Τα μυστικά της μαγιονέζας είναι δύο: Tα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και το ελαιόλαδο να είναι πολύς καλής ποιότητας. Αν τη θέλετε πιο πηχτή, αυξάνετε λίγο περισσότερο τη δόση του ελαιόλαδου.