Όταν ένα ποτό θρύλος, όπως το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου που είναι συνυφασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι σε καλεί σε επαγγελματικό ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα μέσα του Σεπτέμβρη, ξέρεις πως μόνο όμορφες και ανέμελες στιγμές έχεις να αναμένεις. Το συγκεκριμένο ταξίδι όμως στο νησί της Λέσβου ήταν πολλά περισσότερα από μία απλή ξενάγηση για εμένα, μιας και άφησε παρακαταθήκη εμπειρίες που θα θυμόμαστε για καιρό.
Η τοποθεσία
Η Λέσβος είναι ένα νησί διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Μεγάλη και δυσπρόσιτη, έχει τον δικό της τρόπο να ανταμείβει και με το παραπάνω τους επισκέπτες της. Μία ανάσα από τα παράλια της Τουρκίας, το νησί είναι γεμάτο στενά δρομάκια, πέτρινα σκαλιά, πολυάριθμα ξωκκλήσια, βουνοπλαγιές, κρυστάλλινα νερά και γραφικά χωριά, όπως αυτό του Μόλυβου, όπου είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την πρώτη ημέρα για να απολαύσουμε το μαγικό ηλιοβασίλεμα από το ψηλότερο σημείο του νησιού, το κάστρο. Μετά τη δύση του ηλίου, ακολούθησε το πρώτο μας γεύμα με ντόπιες σπεσιαλιτέ, μεζεδάκια και φυσικά ούζο, το ποτό της παρέας και της ευφορίας. Όπως ήταν αναμενόμενο η βραδιά μας συνεχίστηκε στα τοπικά bars με το The Local Spirit Project που μας μύησε στα πιο signature cocktails με βάση το μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι, το Ούζο Πλωμαρίου Άδολο και το M dry Mastiha που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσει κανείς και στην Αθήνα.
Η ξενάγηση στο αποστακτήριο
Την επόμενη ημέρα σειρά είχε το όμορφο Πλωμάρι και η ξενάγηση στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, όπου παρακολουθήσαμε την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας και τα μυστικά της απόσταξης βήμα-βήμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια από το 1894, όταν ο επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης ιδρυτή του, Ισίδωρος Αρβανίτης, αποστάζοντας σε άμβυκες αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου μαζί με αρωματικά, δημιούργησε το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Σήμερα, ο Νίκος Καλογιάννης, τέταρτης γενιάς αποσταγματοποιός και επικεφαλής της εταιρείας χρησιμοποιεί την ίδια συνταγή και 18 μικροί, χειροποίητοι, χάλκινοι άμβυκες αποστάζουν το Ούζο Πλωμαρίου δύο φορές με τη διαδικασία να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες έκαστη. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν και τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά, όπως το μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, ο μάραθος από την Εύβοια, το μαστιχέλαιο, το αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και φυσικά, ο περίφημος γλυκάνισος από το Λισβόρι της Λέσβου.
Η γευσιγνωσία
Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την ξενάγηση ήρθε η στιγμή να γευτούμε όλα όσα είχαμε δει και ακούσει, ολοκληρώνοντας το ταξίδι των αισθήσεων. Σε ένα τεράστιο τραπέζι μυρίσαμε και αγγίξαμε με τα χείλη μας τα ποτήρια με το ούζο, προσπαθώντας να καταλάβουμε τα υλικά του. Στη συνέχεια προσθέσαμε πάγο και νερό, ακολουθώντας τη σωστή διαδικασία για να το πιεί κανείς και κάπως έτσι το κέφι άναψε. Λίγο πριν το τέλος, δίπλα στο κύμα ήπιαμε τα τελευταία μας ποτήρια μαζί με ουζομεζέδες και δώσαμε ραντεβού στον ήλιο για την επόμενη χρονιά. Ως τότε κάθε φορά που θα βγαίνει ο φελλός από το ούζο, το άρωμα που αναδίδεται θα με γυρνάει πίσω στο νησί και τα γέλια που κάναμε γνωστοί και άγνωστοι που γίναμε μία παρέα.
KIA_0776
KIA_0991
KIA_1023
KIA_1075 big res
KIA_1171
KIA_1218
KIA_1600
KIA_1672
KIA_1974
KIA_2131
KIA_2141
KIA_2510
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr