Τι κοινό έχουν μεταξύ τους οι καρδιοπάθειες, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι ασθένειες των εντέρων, η ψωρίαση και η κατάθλιψη; Όλες αυτές οι ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από μια ομάδα απαραίτητων πολυακόρεστων λιπών που ονομάζονται ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ψάρια είναι απαραίτητα για την καλή υγεία σου και παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για την πιο σωστή κατανάλωσή τους.
8 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για καλύτερο ύπνο
Ψάρια και καλή υγεία | Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση των ψαριών
- Φάε δυο με τρεις φορές την εβδομάδα από 85 γραμμάρια ψάρι, για να μειώσεις τις πιθανότητες να αρρωστήσεις από καρδιά, να εμφανίσεις καρκίνο, αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες. 115 γραμμάρια σολομού 2 φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα, σου δίνουν περίπου 5 γραμμάρια ω-3 λιπαρών οξέων, την ποσότητα δηλαδή που συνιστούν οι περισσότεροι γιατροί.
- Αντικατάστησε το κόκκινο κρέας με ψάρι. Οι έρευνες έδειξαν πως η αλλαγή αυτή θα βελτιώσει κατά πολύ τα επίπεδα της χοληστερόλης σου.
- Φτιάξε το ψάρι βραστό, ψητό στη σχάρα, στα μικροκύματα, στο γκριλ. Απόφυγε το τηγανητό, γιατί τα λάδια που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι επικίνδυνα.
- Δεν δίνουν όλα τα ψάρια την ίδια ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων. Επίλεγε καλύτερα παχιά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, κυρίως επειδή αυτά περιέχουν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα.
- Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεις τα οστρακοειδή, ακόμη κι αν έχεις αυξημένη χοληστερόλη. Οι έρευνες έδειξαν πως τα οστρακοειδή, που περιέχουν χοληστερόλη, δεν επηρεάζουν παρά ελάχιστα τα δικά σου επίπεδα χοληστερόλης. Με αυτό ως δεδομένο, για να έχεις μια διατροφική ποικιλία, φάε άφοβα αστακό, γαρίδες, μύδια, χτένια και άλλα οστρακοειδή.
Τι να προσέξεις στην κατανάλωση και την αγορά των ψαριών;
Ορισμένα είδη ψαριών, όπως τα καλκάνι, μάρλιν, πέρκα, ξιφίας και καρχαρίας, μπορεί και να έχουν μολυνθεί από τοξικά. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα είδη αυτά ελέγχονται για υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και δεν θα πρέπει να καταναλώνονται παραπάνω από δυο φορές τη βδομάδα ή, αν είσαι έγκυος, παραπάνω από μία φορά το μήνα.
- Όταν αγοράζεις ψάρι, διάλεξε το μικρότερο του είδους του. Κανονικά είναι νεότερο και πιθανότατα δεν έχει εκτεθεί στις τοξίνες για τόσο διάστημα όσο τα μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος.
- Αγόρασε ψάρια ιχθυοτροφείου, αν υπάρχουν, επειδή μεγαλώνουν σε ελεγμένο περιβάλλον και είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε τοξίνες και βακτήρια.
- Μην τρως το δέρμα ή τα παχιά μέρη του ψαριού, επειδή εκεί κυρίως συγκεντρώνονται οι τοξίνες.
- Μην τρως διαρκώς τα ίδια είδη ψαριών. Έτσι θα μειώσεις την πιθανότητα έκθεσής σας στις μολυσματικές ουσίες. Με άλλα λόγια, κανόνισε ώστε η διατροφή σου να περιέχει μια ποικιλία ψαριών.