Τι είναι το Fish Guide με τον Ηλία Μαμαλάκη;

Υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών με μια απλή εφαρμογή στο κινητό σου

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Το Fish Guide, o νέος εύχρηστος οδηγός του WWF, δίνει στους καταναλωτές ένα «λυσσάρι» για να επιλέγουν υπεύθυνα τα ψάρια στο super market ή στο ιχθυοπωλείο και ο Ηλίας Μαμαλάκης εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο το «γιατί». Γιατί στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν τα ψάρια στο τραπέζι μας και στο μέλλον.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης στο παρακάτω video σκέφτεται πριν ψωνίσει τα ψάρια του, περνάει από κόσκινο τον ιχθυοπώλη και για όλα αυτά χρησιμοποιεί τον νέο οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών του WWF, Fish Guide.

Τι σημαίνει λοιπόν «επιλέγουμε υπεύθυνα ψαρικά»; Σημαίνει ότι επιλέγουμε ψαρικά που έχουν αλιευθεί στην σωστή εποχή, στο σωστό μέγεθος και με τα σωστά αλιευτικά εργαλεία. Το Fish Guide (fishguide.wwf.gr), τον εύχρηστο οδηγό του WWF που δίνει στους καταναλωτές την απαραίτητη πληροφορία για να κάνουν τη σωστή επιλογή.

«Όπως φροντίζεις για το μέλλον του παιδιού σου και το μεγαλώνεις για να γίνει ένας σωστός άνθρωπος, έτσι πρέπει να φροντίσεις να μείνουν οι θάλασσες μας ζωντανές και να υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές. Μια θάλασσα άδεια, μια θάλασσα χωρίς ζωή κινδυνεύει να στερήσει τα ψάρια από τα παιδιά μας και φέρνει σε απόγνωση τους ψαράδες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν», δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Πώς μπορούμε να κάνουμε απλή την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύει πλέον τον καθένα για τις υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Σε ό, τι αφορά τα ελληνικά ψάρια, πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Σε ό, τι αφορά τα εισαγόμενα, χρησιμοποιείται ένας χρωματικός κώδικας που μας ενημερώνει για το αν το ψάρι μας είναι πιστοποιημένο, αν μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να το αποφύγουμε.

Πέρα από τις καταναλωτικές συμβουλές, ο οδηγός περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε είδος ψαριού, αλλά και ευφάνταστες συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου για ένα ταξίδι στη γεύση.

Γιατί η ανάγκη για βιώσιμα ψαρικά είναι πιο επιτακτική από ποτέ;

· 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα

· 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλούνται

· 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»

· 50% των ψαρικών που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα

· 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία

· 26 εκατ. τόνους ψαρικών αξίας 23 εκατ. δολαρίων «κλέβει» ετησίως από τις θάλασσες η παράνομη αλιεία