Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο με πολλαπλή και σημαντική αποστολή – φώνηση, αναπνοή και κατάποση – και έχει μεγάλη σημασία η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεών του να γίνεται με το λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο.
Αυτό ακριβώς κατάφερε η εφαρμογή του laser δημιουργώντας αληθινή επανάσταση, γιατί δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αφαιρεί την παθολογία του λάρυγγα (είτε καλοήθης είτε κακοήθης) χωρίς εξωτερικές τομές που προκαλούν διαταραχή στη λειτουργικότητα του οργάνου. Σε πολλές καλοήθεις παθήσεις (κύστεις, πολύποδες, οίδημα Reinke των φωνητικών χορδών, θηλώματα, πάρεση των φωνητικών χορδών και καλοήθεις όγκοι) όσο και σε κακοήθειες του φάρυγγα – λάρυγγα - υποφάρυγγα η εφαρμογή του laser αλλάζει ριζικά την αντιμετώπισή τους.
Πώς εφαρμόζεται η τεχνική;
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιείται ειδικός τραχειοσωλήνας, ενώ το laser συνδέεται με το χειρουργικό μικροσκόπιο και με τη χρήση ειδικού μικροχειριστηρίου επιλέγονται οι παράμετροι για τη δέσμη, ανάλογα με το σημείο το οποίο δουλεύουμε. Η ακρίβεια στην τεχνική και η χρήση μεγέθυνσης και φωτισμού δίνουν τεράστια δυνατότητα ακρίβειας στην εκτομή, γιατί προσφέρουν ένα άλλο βάθος πεδίου.
Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή
Η χρήση του laser εξασφαλίζει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην επούλωση (δεν διαταράσσονται ιδιαίτερα η κατάποση και η φωνή), αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος (άρα αποφεύγεται η τραχειοστομία) και μειώνει την πιθανότητα αιμορραγίας. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον καρκίνο του λάρυγγα είναι ότι στην ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση της βλάβης, κάτι που καθιστά το laser ένα εξαιρετικό όπλο στην αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων και αρχικών σταδίων κακοηθειών του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Σε ποια άλλα όργανα έχει εφαρμογή το laser
Στη μύτη το laser χρησιμοποιείται πιο συχνά για την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, σε κληρονομικές παθήσεις, όπως η Rendu Osler, και στο ρινόφυμα. Στη στοματική κοιλότητα έχει εφαρμογή στη διενέργεια βιοψιών με τοπική νάρκωση και στην αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών από το στόμα και τη γλώσσα.
Ευχαριστούμε την δρα Ανατολή Παταρίδου,
χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα των Nοσοκομείων
"Υγεία" και "Μητέρα" (facebook.com/pataridouanatoli)