Δουλεύοντας σε ένα γραφείο με γυναίκες, η λέξη “δίαιτα” είναι κάτι που ακούγεται πολύ συχνά. Υπάρχουν αυτές που προσέχουν πάντα τη διατροφή τους, εκείνες που αγχώνονται επειδή πλησιάζει το καλοκαίρι και δεν έχουν χάσει αυτά τα τρία κιλάκια και οι άλλες που προτιμούν τη μέθοδο της στρουθοκάμηλου (μάλλον ανήκω στην τελευταία). Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, η λέξη “γλυκό” είναι σχεδόν απαγορευτική, την ίδια στιγμή όμως που όλες θα “σκοτώναμε” για λίγη σοκολάτα.
“Η ζωή είναι αβέβαιη. Φάε πρώτα το επιδόρπιο” λέγεται ότι έχει πει η Ernestine Ulmer και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί της. Στην αέναη μάχη, λοιπόν, ευχαρίστησης και θερμίδων, η λύση είναι πιο κοντά από όσο νόμιζες. Μαγαζιά που προωθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά και πιο κλασικά ζαχαροπλαστεία αναδιαμορφώνουν το μενού τους, δίνοντας έτσι την επιλογή του γλυκού σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Τη επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσεις απεγνωσμένα κάτι γλυκό, αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές σου:
Slim Bites
Το πρώτο patisserie με στέβια, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να απολαμβάνουν γλυκά χωρίς φόβο και τύψεις. Το Slim Bites ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής γλυκισμάτων, χωρίς τη χρήση έτοιμων μιγμάτων και συντηρητικών, κι έχοντας αντικαταστήσει τη λευκή ζάχαρη με στέβια και τις υπόλοιπες πρώτες ύλες από άλλες, με χαμηλότερα λιπαρά. Κάθε γλυκό παρουσιάζεται στα καταστήματα θερμιδομετρημένο, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς πόσες θερμίδες καταναλώνεις.
Η παρασκευή όλων των χειροποίητων προϊόντων γίνεται καθημερινά στο εργαστήριο του Slim Bites με την υψηλότερης ποιότητας στέβια, καθώς και με αγνές πρώτες ύλες με χαμηλά λιπαρά. Η σειρά των γλυκών εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες ευφάνταστες δημιουργίες και συνδυασμούς, και έχεις την ευκαιρία να ενημερωθείς από το προσωπικό για τις γεύσεις και την φιλοσοφία του κόσμου της Slim Bites. Πάστες – τούρτες, κέικ, μπισκότα, cupcakes και muffins, παγωτό, μαρμελάδες και σοκολάτες είναι μερικά από τα γλυκίσματα που προσφέρει το κατάστημα.
Coffee Bike
Μπορεί ένα ωμοφαγικό γλυκό να είναι και νόστιμο; Μία γνωριμία με την Ντόρις, τη δημιουργό του Coffee Bike, θα σου δώσει την απάντηση. Ταξιδεύοντας συνέχεια και μαθαίνοντας συνεχώς νέες τάσεις, τεχνικές και μυστικά της υγιεινής διατροφής, η Ντόρις εξελίσσει συνεχώς το μενού του Coffee Bike, του πρώτου cycling cafe στην Ελλάδα.
Υπηρετώντας πιστά τις αρχές του raw-organic-vegan-vegetarian food, η Ντόρις φτιάχνει γλυκά που κάνουν καλό! Σοκολατένιο cheesecake, apple crumble και healthy banoffee αποτελούν τα highlights του καταλόγου και δεν περιέχουν ίχνος επεξεργασμένων ή μαγειρεμένων συστατικών, λιπαρών και ζάχαρης. Ακατέργαστο ωμό κακάο, σιρόπι αγαύης, λάδι και γάλα καρύδας, χουρμάδες, chia και άλλες σούπερ τροφές γίνονται η βάση για λαχταριστά αλλά κυρίως υγιεινά επιδόρπια. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα vegetarian σοκολατένια muffins χωρίς γλουτένη!
19ο χλμ Λεωφόρος Μαραθώνος, Πικέρμι, τηλ. 2169003030, 6949619474Fresh
Γνωστά για τις μοναδικές γεύσεις, το γαλλικό φινίρισμα και τα γλυκά που διαφέρουν, τα ζαχαροπλαστεία Fresh αποτελούν σταθερή παράδοση στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Η χρήση αγνών πρώτων υλών, χωρίς συντηρητικά και υποκατάστατα, οι συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες και Γάλλους chef, καθώς επίσης και η αναζήτηση νέων τάσεων είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία της επιτυχίας του Fresh. Ακολουθώντας τόσο τις τάσεις όσο και τις ανάγκες των καταναλωτών του, το Fresh προσφέρει γλυκά χωρίς ζάχαρη και γλουτένη, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα – από κέικ και cheesecake μέχρι μαρμελάδες, τούρτες και παγωτά.
Φύσις
Με όνομα που παραπέμπει στη φρεσκάδα και τις αγνές πρώτες ύλες, αυτό το βιολογικό ζαχαροπλαστείο κατάφερε να διαχωρίσει αμέσως τη θέση του χάρη στις υγιεινές και νόστιμες προτάσεις του. Στα ήδη προσεγμένα γλυκά του Φύσις, η βιολογική ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό μπλέ αγαύης, ο οποίος προσδίδει στα γλυκά μια ελαφριά λεπτή γεύση, χωρίς να ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη και να επιβαρύνει τον οργανισμό με γλυκόζη και θερμίδες, ενώ παράγονται επίσης γλυκά με πρώτες ύλες απαλλαγμένες από γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά, για άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία ή δεν τα προτιμούν, αλλά και ειδικά προϊόντα για όσους έχουν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, αυγά κλπ.
Στα highlights βρίσκεται αναμφισβήτητα η πάστα διαίτης με τραγανή βάση χειροποίητου μπισκότου σοκολάτας με φυστικοβούτυρο, με μους φυσικής βανίλιας και επικάλυψη σοκολάτα υγείας, χωρίς ζωικά λιπαρά και ζάχαρη, το ταρτάκι λεμόνι που αποτελείται από χειροποίητη ζύμη με τριμμένο αμύγδαλο, δροσερό άρωμα μοσχολέμονου και κρέμα λεμόνι, με φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού (εκτός από ταρτάκι και ατομικό, το βρίσκεις και σε οικογενειακό μέγεθος) και η vegan πάστα-τούρτα με χειροποίητο τραγανό μπισκότο με δύο στρώσεις μους σοκολάτας υγείας και στη μέση ανάλαφρη μους βανίλιας με γάλα καρύδας.
Zuccherino
Το Zuccherino είναι η απόδειξη πως ένα ζαχαροπλαστείο με ιστορία και παράδοση μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες των καταναλωτών του και να τις ενσωματώσει στα ήδη ποιοτικά προϊόντα του.
Έτσι, εδώ και χρόνια, προσφέρει καθημερινά και σταθερά μία μεγάλη ποικιλία γλυκών και παγωτών απαλλαγμένων από γλουτένη. Η γνώση και η εξειδίκευση, αλλά και η επιλογή πιστοποιημένων ποιοτικών πρώτων υλών, συνδυάζονται αρμονικά με τη γεύση του Zuccherino, προσφέροντας έτσι μία απολαυστική εμπειρία.
Το Βαζάκι
Τα γλυκά στο Βαζάκι φτιάχνονται με βιολογικές πρώτες ύλες, γεγονός πολύ σημαντικό για την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία. Όπως μας εξηγούν οι ιδιοκτήτριές του, Σταυρούλα και Μαριαντίνα, τα βιολογικά κάσιους για παράδειγμα, έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα συμβατικά ως προς τον τρόπο αποθήκευσής τους - τα συμβατικά ψεκάζονται με πολύ τοξικές ουσίες για να μην έχουν μαμούνια. Επιπλέον, είναι ωμοφαγικά (raw-vegan) και δεν περιέχουν τίποτα επεξεργασμένο, ούτε ζάχαρη, γλουτένη, γάλα, αυγά, και γενικότερα ζωικά παράγωγα. Η βάση τους είναι συνήθως από ξηρούς καρπούς και από πάνω περιέχουν μους κάσιους με διαφορετική γεύση κάθε φορά, ενώ η μόκα φτιάχνεται με cold brew coffee.
“Η μαμά της Μαριαντίνας, η κυρία Όλγα, όταν της εξηγήσαμε τι περιέχουν τα γλυκά που φτιάχνουμε (όταν πρωτοανοίξαμε) είπε με μια φυσικότητα: 'Αυτά τα γλυκά είναι χωρίς ενοχές!', και ισχύει αφού δεν έχουν λιπαρά (έχουν αυτά που μεταβολίζονται σε ενέργεια) ούτε καν στέβια ή άλλους είδους υποκατάστατο. Μόνο μέλι, αγαύη ή χουρμά” τονίζει η Σταυρούλα, η οποία έχει κόψει τη ζάχαρη τελείως και τρώει μόνο ωμοφαγικά γλυκά, απολαμβάνοντας έτσι τις ξεκάθαρες γεύσεις. Στην ίδια λογική, τα κορίτσια έχουν ξεκινήσει και φτιάχνουν κέικ, τα οποία ψήνονται αλλά είναι vegan, gluten free και χωρίς ζάχαρη. Highlight το κέικ με χαρουπάλευρο, μπανάνα, ρυζάλευρο, ωμό ακατέργαστο κακάο και αγαύη με frosting από σιρόπι αγαύης και γάλα καρύδας.