Το πρώτο τριήμερο του 2019 είναι γεγονός και μαζί του φέρνει μια από τις πιο ευχάριστες γιορτές του χρόνου: τις Απόκριες. Για πολλούς αποτελούν μια από τις πιο τέλειες περιόδους του χρόνου, αφού συνδέονται με ξέφρενο χορό, μουσική, γέλια, μεταμφιέσεις και πολλά έθιμα, ανά την Ελλάδα. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία σίγουρα σκέφτεσαι «Πού να πάω τις Απόκριες;»
Μην ανησυχείς! Το Missbloom είναι εδώ για ακόμα μια φορά και σου προτείνει τους 7+1 must ταξιδιωτικούς προορισμούς για τις Απόκριες. Είτε θέλεις μια απλή εκδρομή, είτε ατέλειωτο χορό και party ή θέλεις να γνωρίσεις τα πιο παραδοσιακά έθιμα της Ελλάδας, σου έχουμε τις καλύτερες προτάσεις.
Πού να πάω τις Απόκριες; Οι 7+1 must προορισμοί στο παραπάνω gallery
Δες ακόμα: Καρναβάλι Βενετίας 2019 | Οι Απόκριες μόλις ξεκίνησαν
Σκύρος: Ένα καρναβάλι που έχει Γέρους, Κορέλες και Φράγκους. Χοροί στα λιθόκτιστα καλντερίμια που πλημμυρίζουν με ήχους κουδουνιών και το έθιμο της Τράτας την Κυριακή, όπου μασκαρεμένοι ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιοί στήνουν αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σε περιμένουν στη Σκύρο. Και φυσικά, την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία της Χώρας θα βρεις όλο τον κόσμο με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ, υπαίθρια γλέντια και άφθονο ντόπιο κρασί.
Γαλαξίδι: Μια λέξη υπάρχει για αυτό το καρναβάλι: Αλευροπόλεμος ή Αλευρομουτζουρώματα! Το έθιμο ξεκινά από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και καταλήγει στον παραθαλάσσιο. Οι συμμετέχοντες με τα πρόσωπά τους βαμμένα με κάρβουνο, αρχίζουν να εκτοξεύουν σακούλες γεμάτες φούμο και χρωματιστό αλεύρι. Ο ουρανός μέσα σε λίγα λεπτά γίνεται πολύχρωμος και το κέφι δεν σταματά.
Νάουσα (Έδεσσα): Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» κλέβει την παράσταση στη Νάουσα. Το παραδοσιακό δρώμενο γίνεται την 1η και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου νεαροί άνδρες ντύνονται ως Γενίτσαροι, με φουστανέλα, ασημένια κοσμήματα και κέρινο προσωπείο, ή Μπούλες με φαρδιά φορέματα και εντυπωσιακό προσωπείο. Γυρνούν στους δρόμους υπό τους ήχους της μουσικης και το κρασί ρέει άφθονο.
Κέρκυρα: Εδώ το καρναβάλι θυμίζει μάλλον Βενετία. Το καρναβάλι της Κέρκυρας αποπνέει έναν αέρα άλλης εποχής με την κλασική κομψότητα των Κυριών και των Κυρίων των παλιότερων χρόνων που ζούσαν στο νησί.
Ιωάννινα: Η αναβίωση του εθίμου «Τζαμάλες», οι μεγάλες δηλαδή φωτιές γύρω από τις οποίες οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν, με το γλέντι να κρατάει μέχρι το πρωί, σε περιμένει στα πανέμορφα Ιωάννινα. Στην κεντρική πλατεία θα βρεις και το γνωστό αποκριάτικο γαϊτανάκι.
Ξάνθη: Ένα από τα ωραιότερα καρναβάλια στην Ελλάδα με ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα: «το κάψιμο του Τζάρου». Πρόκειται για ένα ανθρώπινο ομοίωμα που τοποθετείται επάνω σε πουρνάρια και καίγεται για να «ξορκίσει το κακό». Μετά το κάψιμο ακολουθεί γλέντι μέχρι το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
Λαγκάδια Γορτυνίας: Το μοναδικό Λαγκαδιανό καρναβάλι ξαναζωντανεύει τις μυθικές μορφές του Μαινάλου. Οι εορτασμοί κρατάνε 4 μέρες και την τελευταία Κυριακή των Αποκριών με παρέλαση χειροκίνητων αρμάτων και πομπή από ξωτικά, αμαζόνες, μάγισσες, μάγους, νύμφες, βάκχους και κουδουνοφόρους, συνοδευόμενη από ήχους τυμπάνων, να ζωντανεύουν τους μύθους για τα πλάσματα των βουνών της Αρκαδίας, ενώ ο Καρνάβαλος, με τη μορφή Τράγου θα καεί στη φωτιά για το καλό.
Άμφισσα: Το τελευταίο Σαββατοκύριακο στο καρναβάλι της Άμφισσας αναβιώνει το έθιμο του «στοιχειού» της πόλης. Στους δρόμους της πόλης ξεκινάει πομπή με το θρύλο του «στοιχειού» και μεταμφιεσμένους να το ακολουθούν. Τη «νύχτα των φαντασμάτων», οι «κουδουνάδες» προσπαθούν να ξορκίσουν τα πνεύματα. Το επόμενο πρωί διοργανώνεται γλέντι στην πλατεία της Ιτέας και κατόπιν ακολουθεί η καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων.