Πόσο εντάξει είσαι με τον εαυτό σου;

Πέντε απλά καθημερινά σημάδια για να επιβεβαιώσεις ότι είσαι «στα καλά» σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ

Τι σημαίνει «είμαι καλά»; Πόσο συνδέεται η λογική και η αυτογνωσία με την ευτυχία; Πώς κρίνουμε ότι κάποιος είναι ισορροπημένος και κάποιος άλλος «δεν είναι στα καλά του»; Και τελικά πόσο σχετικά είναι όλα αυτά;

Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας έχει αναδείξει επαρκώς τη σύνδεση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας με τα θετικά συναισθήματα. Μία ακόμα σημαντική διαπίστωση είναι πως η ψυχική υγεία είναι πέρα και πάνω από την απουσία ψυχικής νόσου. Το οποίο σημαίνει πως ψυχικά υγιής δεν είναι απαραίτητα όποιος δεν υποφέρει από κατάθλιψη. Αντίστοιχα, ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πολλά σημαντικά προβλήματα, δεν συνεπάγεται ότι έχει απαραίτητα κλονισμένη ψυχική ισορροπία. Το παν, όπως θα δεις στα παρακάτω πέντε σημάδια που μαρτυρούν πως είσαι όντως «ok» είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου και τους άλλους.

Δεν πίνεις πολύ

Η μεγάλη αδυναμία στο αλκοόλ πάει «χέρι χέρι» με ψυχολογικά θεματάκια Είναι το «πίνω για να ξεχάσω», «πίνω για να νιώσω καλύτερα», «πίνω για να γίνω χάλια και να μη σκέφτομαι τίποτα», που μια φορά στο τόσο δικαιολογείται. Ωστόσο αν γίνεται σύστημα επαναλαμβανόμενο, δεν είναι καλό δείγμα. Οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη ή διαταραχές άγχους είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό. Μία πολύ πρόσφατη μελέτη Σκοτσέζων επιστημόνων αναφέρει πως πάνω από τα μισά άτομα που φτάνουν στο νοσοκομείο ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας έχουν στο αίμα τους υψηλές ποσότητες αλκοόλ.

Μιλάς ανοιχτά για τα προβλήματά σου

Όχι απαραίτητα σε 100 νοματαίους και σίγουρα όχι χωρίς ένα όριο. Το ότι είναι καλό σημάδι να ανοίγεσαι στους δικούς σου ανθρώπους για ό,τι σε προβληματίζει, αντιτίθεται στην υπερβολική εσωστρέφεια σε βαθμό απομόνωσης, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους και την αδυναμία εξωτερίκευσης συναισθημάτων. Η διάθεση για συζήτηση ακόμα και για θέματα που δεν είναι ευχάριστα, το «άνοιγμα» στους άλλους και η ανάγκη να μοιραστείς το πρόβλημά σου πέρα από ευεργετικό αποτελεί καλό δείγμα και για τη ψυχική σου υγεία.

Διάβασε περισσότερα στο gr.askmen.com