Συνεργάστηκε η Δέσποινα Σωτήρου, διαιτολόγος, σύμβουλος Διατροφής.
Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης έχει ενοχοποιηθεί για ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου. Aπό την άλλη πλευρά, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, Δες τι πρέπει να κάνεις.
Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίδιες
Ένα τεράστιο milkshake με πρωτεΐνη ή ένα cheeseburger με μπέικον θα σου δώσουν και τα δύο πρωτεΐνη, αλλά «δεν είναι καλό να εστιάζεις μεμονωμένα στην πρωτεΐνη» προειδοποιεί η ειδικός. Δεν μπορείς να αγνοήσεις άλλους παράγοντες, όπως οι θερμίδες, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Σε αμερικανική μελέτη, τη Nurse’s Health Study, διαπιστώθηκε πως η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, για παράδειγμα, σχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αντίθετα, γυναίκες που έτρωγαν πολλή φυτική πρωτεΐνη (όπως από σπόρους, όσπρια και σόγια) είχαν κατά 30% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπαθειών και 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. «Επίσης, η ώρα της ημέρας που απολαμβάνεις το φαγητό σου παίζει τόσο ρόλο όσο το τι τρως. Οι περισσότεροι τρώμε πολύ λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό ή το γεύμα μας αλλά το παρακάνουμε στο δείπνο» τονίζει η Δέσποινα Σωτήρου.
Το καλύτερο είναι να προσλαμβάνεις μια μικρή ποσότητα σε κάθε γεύμα, ειδικά όσο μεγαλώνεις, ώστε το σώμα σου να έχει πάντα μια διαθέσιμη προμήθεια.