Πως θα κάνεις διαχείριση θυμού με τις συμβουλές της ψυχολόγου

Μετράς μέχρι το 10 ή ουρλιάζεις έξαλλη; Δες ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διαχειριστείς το θυμό σου

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κατά μέσον όρο χάνουμε την ψυχραιμία μας 2 φορές τη μέρα. Μόνο δύο; Στις γυναίκες η ψυχραιμία λείπει ολοένα και περισσότερο, προσθέτουν οι ειδικοί. «Οι γυναίκες γίνονται ολοένα και πιο θυμωμένες κι αυτό γιατί απαιτούνται πολλά από εκείνες» τονίζει η Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς οι γυναίκες με όλη αυτή την οργή; «H έκφραση του θυμού έχει την τάση να διαχωρίζεται σε δύο στυλ», λέει η ειδικός, «είτε τον κρατάς μέσα σου είτε ξεσπάς». Τι σημαίνει αυτό;

Ξεσπάς

Αυτές που ξεσπούν πραγματικά δυσκολεύονται να τον κρατήσουν μέσα τους. Μεταβαίνουν ξαφνικά από την ήπια ενόχληση σε ένα ξέσπασμα αντίστοιχο με έκρηξη ηφαιστείου. Όσες το κάνουν νιώθουν ανίκητες αλλά, όταν ο θυμός υποχωρεί, νιώθουν «γελοιοποιημένες ή και ανόητες».

Τον κρατάς

Εάν ανήκεις στις γυναίκες που καταπίνουν το θυμό τους, έχεις σφιγμένο χαμόγελο ή κάνεις περιφρονητικά σαρκαστικά σχόλια. Όσες δεν ξεσπούν εκφράζουν πλαγίως έναν θυμό παθητικό-επιθετικό, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τακτική δείχνει ενόχληση, χωρίς όμως άμεση αντιπαράθεση. «Η πλειονότητα των γυναικών τείνουν να τα κρατούν μέσα τους. Οι γυναίκες πρέπει να θεωρούνται θηλυκές και λεπτεπίλεπτες, αλλά επίσης έξυπνες και επιτυχημένες. Δε θέλουν να δείχνουν αρρενωπές» επισημαίνει η Ιωάννα Σούχλα. Όμως, αυτές οι γυναίκες μπορεί να είναι κινούμενες βόμβες. Ανέχονται πράγματα και μετά τρελαίνονται και αρκεί ένα ασήμαντο πράγμα για να εκραγούν. Αυτή, φυσικά, είναι μια κλασική περίπτωση «εκτοπισμένου θυμού». Είναι εξαιρετικά συνήθης. «Η ικανότητά μας να παραμένουμε ψύχραιμοι έχει εξαλειφθεί. Ζούμε σε μια κουλτούρα του τύπου “το θέλω τώρα”, θεωρώντας ότι όλα πρέπει να είναι στιγμιαία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι» συμπληρώνει η ίδια.