Το τέλος του φθινοπώρου και τα πρώτα χειμωνιάτικα κρύα φέρνουν μαζί τους και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Σίγουρα δύο όχι και τόσο ευχάριστες συνθήκες για κανέναν, που μάλιστα μπορούν να «εισβάλλουν» στην καθημερινότητά μας με απλούς τρόπους όπως οι χειραψίες και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, οι αγκαλιές και τα φιλιά.
Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο: Το κρυολόγημα με τη γρίπη δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το πρώτο αφορά μια συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που είναι μεταδοτική, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς σε σχέση με τη γρίπη και έχει πιο ήπιο χαρακτήρα. Η γρίπη από την άλλη, είναι μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που συνήθως μεταδίδεται ξαφνικά από άτομο σε άτομο.
Ποια είναι τα συμπτώματά τους
Υψηλός πυρετός και γενικευμένος πόνος, κόπωση και πονοκέφαλος, δυσφορία στο θώρακα και ξηρός, μη παραγωγικός βήχας είναι τα βασικά συμπτώματα από τα οποία αναγνωρίζεται η γρίπη. Το κρυολόγημα κάνει την εμφάνισή του με ήπια κόπωση και γενικευμένο πόνο, ρινική συμφόρηση και τσούξιμο στα μάτια, ερεθισμένο λαιμό, φτέρνισμα και δυνατό, παραγωγικό βήχα.
Πόσες ημέρες διαρκούν
Μια απλή γρίπη μπορεί να ταλαιπωρήσει τους περισσότερους ενήλικες από τρεις έως επτά ημέρες, αλλά ο βήχας και η αίσθηση κόπωσης μπορεί να κρατήσουν έως και δυο εβδομάδες. Τα συμπτώματά της ωστόσο αρχίζουν να υποχωρούν μετά από 2-5 ημέρες. Όσον αφορά το κρυολόγημα, αυτό μπορεί να διαρκέσει από 4 ημέρες μέχρι μια εβδομάδα.
Πώς το αποφεύγεις
Για το κοινό κρυολόγηµα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που το προλαμβάνει, μπορεί ωστόσο κάποιος να ακολουθήσει μια σειρά από ενέργειες που θα τον βοηθήσουν να μη νοσήσει: Να τρέφεται και να ντύνεται καλά, να διατηρεί καλά τον οργανισμό του με φυσική και ψυχική άσκηση, να αποφεύγει το συγχρωτισµό µε νοσούντα άτοµα, να μη συχνάζει σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, ενώ πολύ σημαντικό είναι το πλύσιµο των χεριών. Εν αντιθέσει με το κρυολόγημα, ο έγκαιρος εμβολιασμός -ειδικά για ευπαθείς ομάδες- προφυλάσσει από τη γρίπη, ενώ σταματά και την εξάπλωση της επιδημίας. Όπως και στο κρυολόγημα, έτσι και στη γρίπη είναι πολύ χρήσιμα, η αποφυγή κλειστών χωρών, συγχρωτισμού και το καλό πλύσιμο των χεριών.
Πώς το αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά
Πέρα από τα παραπάνω μέτρα πρόληψης, έχεις στο «οπλοστάσιό» σου μια ακόμη πολύ σημαντική βοήθεια. Φυσικά μιλάμε για τη γνωστή και αγαπημένη σε τέτοιες περιπτώσεις ασπιρίνη. Ειδικά η Ασπιρίνη C®αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και βοηθά τον οργανισμό να αναρρώσει γρήγορα. Η αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδης δράση των αναβραζόντων δισκίων της Ασπιρίνης C® με την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C είναι σίγουρα ένας πολύτιμος σύμμαχος. Κι αυτό γιατί η βιταμίνη C βοηθά την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του οποίου η ικανότητα για άμυνα έναντι ιών και μικροβίων μειώνεται όταν υπάρχει έλλειψη.
Επίσης, η αναβράζουσα μορφή, πέρα από την ευκολότερη λήψη, απελευθερώνει ταχύτερα τα δραστικά συστατικά και έτσι δημιουργείται η προϋπόθεση για ταχύτερη δράση και πιο γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Τέλος, για όσους δεν συμπαθούν και τόσο τα φάρμακα, η Ασπιρίνη® με βιταμίνη C έχει γεύση λεμονιού κάτι που την καθιστά περισσότερο εύγεστη.
Ασφαλώς μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες που θα ήθελες να γνωρίζεις για την Ασπιρίνη C® αλλά και πώς θα ανακουφιστείς από το κρυολόγημα και τη γρίπη εδώ.