Μπορεί να κατακεραυνώσαμε την πλαστική σακούλα και το καλαμάκι, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας για μια πιο "πράσινη" καθημερινότητα. Από το super market μέχρι τον καφέ στο χέρι, οι συνήθειές μας ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα - αρχικά - του σπιτιού και του πλανήτη μας.
Μερικές φορές, δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Είναι τα δελεαστικά ράφια με τα έτοιμα συσκευασμένα λαχανικά, ο χρόνος που θέλεις να γλιτώσεις και πας στο κοντινότερο super market, ακόμα και η έλλειψη οργάνωσης που υποσκάπτουν τη θέλησή σου για eco living. Κάνε την αρχή με 5 tips για να αποκτήσεις μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση και να αλλάξεις συνήθειες.
Φέρε τη δική σου τσάντα
Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεθείς στο super market, γι' αυτό έχε πάντα μαζί σου μία τσάντα για ψώνια. Η Vathos market bag κυκλοφορεί σε 4 τέλεια χρώματα και χωράει σε κάθε τσάντα για να την έχεις πάντα μαζί σου και να μην χάνεις ποτέ το στυλ σου.
Προτίμησε τα δικά σου ποτήρια και σκεύη όπου είναι δυνατόν
Απόφυγε τα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια στην καθημερινότητά σου, έχοντας μαζί τα δικά σου γυάλινα ή ανακυκλώσιμα σκεύη για το νερό, τον καφέ ή το φαγητό σου. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, το Βαζάκι εφαρμόζει την πολιτική του "φέρε το δικό σου παγούρι ή τάπερ για το take away" και απόλαυσε 10% έκπτωση. Το κατάστημα χρησιμοποιεί φίλτρο στη βρύση έτσι ώστε το νερό να είναι καθαρό και είναι σημείο Refill Greece, ενώ έχει ενταχθεί κι επισήμως στη δράση της Greenpeace Greece stopotirimou.
Αν παραγγέλνεις online στη δουλειά, μπορείς να αναφέρεις στα σχόλια ότι δεν χρειάζεσαι πλαστικά μαχαιροπήρουνα (γιατί έχεις ήδη τα δικά σου). Επιπλέον, προτίμησε τις υφασμάτινες πετσέτες για να μειώσεις τη χρήση χαρτοπετσέτας στο σπίτι σου, καθώς επίσης και τα υφασμάτινα πανάκια για να καθαρίζεις τις επιφάνειες μετά το φαγητό σου.
Επίλεξε χύμα προϊόντα ή ανακυκλώσιμες συσκευασίες
Αν γνωρίζεις την προέλευση των προϊόντων, προτίμησε να τα αγοράζεις χύμα (πχ φρούτα, λαχανικά, όσπρια) ώστε να αποφύγεις τις πλαστικές συσκευασίες. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, όπως το γιαούρτι σε πήλινη συσκευασία (που μπορείς να βάψεις και να μετατρέψεις σε διακοσμητικό) και φυσικά τα αναγραφόμενα συστατικά - απόφυγε να αγοράζεις τρόφιμα που δεν μπορείς καν να διαβάσεις τις ετικέτες τους.
Οργανώσου
Μην πηγαίνεις για ψώνια πεινασμένη! Κάνε εξαρχής ένα πλάνο με τα γεύματα και τις ανάγκες της εβδομάδας έτσι ώστε να αποφύγεις τις υπερβολές. Στόχος είναι να μειώσεις τα απορρίμματα και το συνολικό food waste, αγοράζοντας μόνο ό,τι έχεις πραγματικά ανάγκη.
Γίνε καταναλώτρια με συνείδηση
Χρειάζεσαι όντως πλαστικό ποτήρι για να πιεις το αναψυκτικό σου; Θέλεις κι άλλες χαρτοπετσέτες που στη συνέχεια θα πετάξεις; Διψάς για να σου γεμίσουν ξανά το ποτήρι; Εξασκήσου σε αυτές τις μικρές καθημερινές συνήθειες και γίνε καταναλώτρια με συνείδηση και βούληση.
Μην ξεχνάς:
Απόφυγε τα απορρυπαντικά με χημικά - καθάρισε τις επιφάνειες με φυσικά απολυμαντικά όπως ξύδι, μαγειρική σόδα και λεμόνι.
Χρησιμοποίησε παλιά ρούχα για να φτιάξεις πανάκια καθαρίσματος.
Μην αφήνεις τα απορρίμματα εκτεθειμένα όταν είσαι σε πάρκα, παραλίες ή στη φύση (για να μην τα ξεχάσεις και να μην διασκορπιστούν από τον αέρα).
Απόκτησε οικολογική συνείδηση και εκτός σπιτιού. Ότι δεν πληρώνεις εσύ τον λογαριασμό στο γραφείο, δεν σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη σπατάλη στο νερό.
Ενημερώσου από οργανώσεις και φορείς για το πώς μπορείς να συμβάλλεις για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Η αλλαγή ξεκινά από το σπίτι σου.