Πώς να μειώσω το λίπος από την κοιλιά; Η διατροφολόγος εξηγεί πώς να ενισχύσεις την τοπική απώλεια λίπους

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR
Από την Κλειώ Δημητριάδου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) (coachmydiet.wordpress.com)

Το τοπικό πάχος είναι ουσιαστικά λίπος το οποίο συσσωρεύεται σε συγκεκριμένο σημείο στον κάθε άνθρωπο και είναι κληρονομικό. Ο αριθμός των λιποκυττάρων ενός ατόμου αλλάζει σε ποσότητα μέχρι την ηλικία των 18 ετών και από εκεί και έπειτα παραμένει σταθερός, με τα λιποκύτταρα να αλλάζουν μόνο σε μέγεθος (αυξάνοντας ή μειώνοντας το μέγεθός τους).

Δες επίσης: Ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να περιέχει ένα ολοκληρωμένο vegan γεύμα;

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν και νέα λιποκύτταρα στην πορεία της ζωής μας. Το χαρακτηριστικό στοιχείο στο λεγόμενο σωματότυπο «μήλο» είναι η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά.

Πώς θα βρεις αν έχεις σωματότυπο μήλο;

Υπάρχει ένας απλός υπολογισμός που προκύπτει από την αναλογία μέσης-γοφών και θα σε βοηθήσει να δεις αν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία (να διαιρέσεις, δηλαδή, την περιφέρεια της μέσης σου δια της περιφέρειας των γοφών σου).

  • Αν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από 0,85, τότε έχεις σωματότυπο «μήλο» (συσσωρεύεις λίπος στην κοιλιά),
  • ενώ αν είναι μικρότερο από 0,75, τότε έχεις σωματότυπο «αχλάδι» (συσσωρεύεις λίπος στα ψωμάκια).

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως, συσσωρεύοντας λίπος στην κοιλιά, έχεις μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κιρσούς, αλλά την ίδια στιγμή έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα για ενδοκοιλιακό λίπος, με τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό, π.χ. εμφάνιση διαβήτη, υπέρτασης.

Δες επίσης: Φυτικά τυριά: Όσα θέλεις να γνωρίζεις για τα τυριά χωρίς ζωικά προϊόντα και λακτόζη

Πώς να μειώσω το λίπος από την κοιλιά

Σε ένα σωστά διαμορφωμένο διαιτολόγιο ο σκοπός είναι να χάνεται το λίπος από τα σημεία όπου είναι συσσωρευμένο. Τα χαρακτηριστικά μιας διατροφής στοχευμένης στο λίπος της κοιλιάς είναι...