Πώς να οργανώσεις τα οικονομικά σου | Οι 4 κινήσεις που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις αν είσαι άνω των 25

Μπορεί να μην το μαθαίνουμε στα σχολεία, αλλά η οικονομική διαχείριση είναι η σημαντικότερη κίνηση για το μέλλον σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Όταν μιλάς για τα οικονομικά σου νιώθεις σιγουριά ή βιάζεσαι να αλλάξεις θέμα; Αν απάντησες το δεύτερο, δεν είσαι μόνη σου. Τα δεδομένα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι όταν πρόκειται για τη διαχείριση των χρημάτων, οι γυναίκες δεν είναι τόσο ανεξάρτητες όσο θα περίμενε κανείς. Στην πραγματικότητα, το 91% των γυναικών σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δεν συμμετέχουν στις οικονομικές αποφάσεις.

Μια νέα μελέτη της Northwestern Mutual διαπίστωσε ότι τα χρήματα είναι η πρώτη αιτία άγχους μεταξύ των Αμερικανών. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το 44% ανησυχεί για τα οικονομικά του, ξεπερνώντας τις προσωπικές σχέσεις (25%) και την εργασία (18%) ως πηγές ανησυχίας. Η Elisabeth Kozack, vice president στον τομέα Product Innovation & Customer Experience στο Marcus by Goldman Sachs μοιράζεται μερικά tips για να το πετύχεις.

Οργάνωσε το budget σου

Μπορεί να ακούγεται κάπως τρομακτικό, αλλά ένα σημαντικό βήμα για να ελέγχεις τα οικονομικά σου είναι να βάλεις σε σειρά το budget σου. "Μην περιμένεις να προκύψει ένα απρόβλεπτο έξοδο για να δεις τι γίνεται με τα οικονομικά σου. Κάθε στιγμή είναι μια καλή στιγμή για να ξαναδείς τα οικονομικά σου και να προγραμματίσεις μελλοντικά έξοδα, όπως διακοπές, μεγάλες αγορές ή μετακινήσεις" εξηγεί η Kozack.

Πώς να ξεκινήσεις τώρα: Χρησιμοποίησε μία εφαρμογή, όπως το Mint ή το Clarity Money, για να οργανώσεις όλα τα οικονομικά σου στοιχεία σε ένα μέρος. Θα κατανοήσεις καλύτερα τα έξοδά σου και θα βρεις νέες ευκαιρίες για να κάνεις οικονομία.

Εδραίωσε μία πηγή εσόδων έκτακτης ανάγκης

Έχοντας στην άκρη ένα ποσό διαφορετικό από το τρέχον του μήνα, σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής σε περίπτωση κάποιας κρίσης. " Μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί κάτι απρόβλεπτο (από ιατρικά έξοδα μέχρι να χάσεις τη δουλειά σου ή αλλαγές εισοδήματος) και αυτά τα απροσδόκητα έξοδα μπορούν να επηρεάσουν το οικονομικό σου μέλλον" εξηγεί.

Πώς να ξεκινήσεις τώρα: "Μπορείς πολύ εύκολα να ξεκινήσεις, καταθέτοντας κάθε μήνα ένα μικρό χρηματικό ποσό σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό, για να εδραιώσεις μία πηγή εσόδων έκτακτης ανάγκης" προτείνει.

Διαχειρίσου το χρέος της πιστωτικής σου κάρτας

Δεν είσαι η μοναδική που κάνει αυθόρμητες αγορές. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, το 64% των millennials παράδεχτηκε ότι οι απερίσκεπτες αγορές είναι ο λόγος που δεν μπορούν να βάλουν χρήματα στην άκρη.

Πώς να ξεκινήσεις τώρα: "Εξέτασε το ενδεχόμενο να εδραιώσεις το χρέος σου με ένα και μόνο δάνειο σταθερού επιτοκίου χωρίς χρέωση" προτείνει η Kozack.

Σχεδίασε ένα ετήσιο, πενταετές και δεκαετές οικονομικό πλάνο

"Αν και φαίνεται αποθαρρυντικό να σκεφτεί κανείς τι θα ήθελε σε δέκα χρόνια από τώρα, οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι είναι εξίσου σημαντικοί με τους βραχυπρόθεσμους" λέει η Kozack.

Πώς να ξεκινήσεις τώρα: "Ξεκίνα γράφοντας τους στόχους σου σε ένα χαρτί. Όσο ασήμαντοι κι αν φαίνονται, το γράψιμο μπορεί να σε βοηθήσει να συνεχίσεις την πορεία σου προς αυτή την κατεύθυνση" συμβουλεύει.