Οι περισσότεροι έχουμε προσωπικά διαπιστώσει το φαινόμενο. Σε όσους γιατρούς πας τόσες διαφορετικές γνώμες θα ακούσεις. Και στους περισσότερους γεννιέται η απορία: μα καλά, εφόσον η ιατρική είναι μία και επιστήμη, πως γίνεται να ακούω τόσο διαφορετικά πράγματα;
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω πως η ποικιλία στην άσκηση της κλινικής ιατρικής είναι ένα φαινόμενο ως ένα βαθμό φυσιολογικό και αναμενόμενο, αλλά που συχνά και ιδιαίτερα στην χώρα μας υποκρύπτει παθολογίες στην άσκηση της ιατρικής και γίνεται υπερβολική.
Ένας κάποιος βαθμός ποικιλίας στην άσκηση της κλινικής ιατρικής είναι αναμενόμενο να υπάρχει για τους εξής λόγους:
Η ιατρική δεν είναι καθαρή επιστήμη, δεν είναι μαθηματικά. Στηρίζεται σε επιστήμες αλλά η κλινική της άσκηση, όταν έρχεται το τελικό αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης με τον συγκεκριμένο ασθενή, μετατρέπεται και σε τέχνη, επικοινωνία, τρόπο να ωφελείς παρά να βλάπτεις με εξατομικευμένο τρόπο και στηριζόμενος στις υπάρχουσες γνώσεις και επιστήμες. Στην ιατρική δεν υπάρχει συχνά το ένα και΄ένα κάνουν δύο, τα πράγματα έχουν έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας.
Πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα που δεν γνωρίζουμε παρά που γνωρίζουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την υπάρχουσα γνώση. Η ιατρική πρέπει να βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις, όσο λίγες ή μη επαρκείς και αν είναι πολλές φορές αυτές. Η εμπειρία παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο για έναν κλινικό γιατρό, όπως και η διαίσθηση.
Υπάρχουν λοιπόν πεδία όπου η κλινική μας πρακτική δεν έχει σαφή επιστημονική βάση. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν σωστό ή λάθος, αλλά είναι θέμα προσέγγισης. Με τα παιδιά το στυλ που θέλει να ακολουθήσει ένας γονιός παίζει σημαντικό ρόλο. Για να φτάσουμε στον ίδιο στόχο, διαφορετικά παιδιά και διαφορετικές οικογένειες θα επιλέξουν διαφορετικούς δρόμους, ότι ταιριάζει ανά περίπτωση, στις συγκεκριμένες συνθήκες και περιστάσεις...