Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com)
Είναι αδιαμφισβήτητο πως όλοι βιώνουμε άγχος στην καθημερινότητα. Οι υποχρεώσεις αυξημένες και πολυποίκιλες, ο χρόνος λιγοστός, και οι στόχοι υψηλοί. Μπορούμε σε αυτό το πλαίσιο να διαχειριστούμε το άγχος μας, και να μην του επιτρέπουμε να μας καθορίζει;
Μύθος 1: «Ηρέμησε, θα περάσει»
Αλήθεια: Δεν βοηθά να ακούμε πως το άγχος «θα φύγει» και φράσεις όπως «ηρέμησε» ή «χαλάρωσε» δεν βοηθούν. Συχνά, μάλιστα, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα- μας στρεσάρουν περισσότερο και μας κάνουν να αισθανόμαστε πως δεν μας κατανοούν. Πιθανότατα το άγχος δεν θα «περάσει», δεν θα «εξαφανιστεί» από την καθημερινότητα, γιατί αυτή παραμένει έντονη και με απαιτήσεις. Όμως μπορεί να διατηρηθεί σε παραγωγικά επίπεδα.
Μύθος 2: «Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι»
Αλήθεια: Συνήθως υπάρχει ρεαλιστικό αίτιο πίσω από το άγχος μας. Ταυτόχρονα βέβαια, είναι πολύ πιθανό να μεγεθύνουμε το αίτιο στο νου μας, και να το αντιμετωπίζουμε σαν πιο «δύσκολο» από ότι είναι στην πραγματικότητα. Στην προσπάθεια διαχείρισης του άγχους, βοηθά το να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ρεαλιστικά (αναγνωρίζοντας πως υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε, μα πως το αίτιο αυτό δεν είναι απαραίτητα τόσο δραματικό όσο νομίζουμε). Εάν υπάρχει κάτι που μας αγχώνει το ιδανικό είναι να διαχειριζόμαστε άμεσα το αίτιο αυτού, πριν καθιερωθεί ως στρεσογόνος παράγοντας στην ζωή μας. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει κάποια υποχρέωση που εκκρεμεί και αυτό μας αγχώνει, είναι καλύτερο να την διαχειριζόμαστε και να την αντιμετωπίζουμε, παρά να χρονοτριβούμε- βιώνοντας άγχος παράλληλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr