Ένα σωστό γεύμα εκτός από τα σωστά τρόφιμα έχει και ανάλογες ποσότητες. Για να σχεδιάσεις ένα σωστά δομημένο πιάτο, αυτό θα πρέπει να περιέχει το τρίπτυχο φυτικές ίνες - υδατάνθρακες - πρωτεΐνες.
Οι ειδικοί συστήνοουν να γεμίσεις τα δύο από τέσσερα μέρη του πιάτου σου με λαχανικά ή φρούτα, το ένα μέτος με πρωτεΐνες και το τέταρτο μέρος με υδατάνθρακες. Αναλυτικά, παρακάτω θα βρεις τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις:
Ξεκίνα το πιάτο σου με βάση λαχανικά ή φρούτα
Πρέπει να πιάνουν τον περισσότερο χώρο στο πιάτο σου (άρα και στο στομάχι σου), αφού περιέχουν λιγότερες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Φρόντισε λοιπόν η βάση του πιάτου σου να απαρτίζεται από αυτά. Στόχος είναι να συνδυάσεις δύο είδη λαχανικών, ή ένα λαχανικό και ένα φρούτο.
Για τους υδατάνθρακες:
Εάν επιλέξεις ένα αμυλούχο λαχανικό όπως οι πατάτες, τα πράσινα μπιζέλια ή το καλαμπόκι, συνδύασέ το με πλούσια σε ίνες ολικής αλέσεως τροφές, όπως το quinoa ή το κουσκούς, για να αποφύγεις τη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων.