Κρεμμυδόπιτα με τυρί, μια παραδοσιακή συνταγή της πολίτικης κουζίνας, εύκολη στην παρασκευή της, που μπορείς να φτιάξεις και να έχεις στην κουζίνα σου για τις επόμενες μέρες. Δοκίμασέ τη σαν πρώτο πιάτο στο τραπέζι ή απλά ένα βράδυ με κρασί με την παρέα σου
Συνταγή για τυρόπιτα με κασέρι, φέτα, γραβιέρα | Ένα από τα πιο κλασικά και λαχταριστά πιάτα
Κρεμμυδόπιτα με τυρί
Υλικά
Για το φύλλο:
- 6 φλιτζ. αλεύρι
- 1/2 φλιτζ. λάδι
- 2 κουταλιές λεμόνι
- λίγο αλάτι
- χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
- 5 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα όπως στη χωριάτικη σαλάτα
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 6 κρεμμυδάκια φρεσκοκομμένα σε ροδέλες
- 5 κουτ. της σούπας λάδι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 400 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 2 αυγά
- λάδι για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για το φύλλο: Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι, το λάδι το λεμόνι και το αλάτι. Ρίχνουμε νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με αλάτι ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Κατεβάζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα από τη φωτιά και τα ανακατεύουμε καλά με το μαϊντανό τον άνηθο, το τυρί, τα αυγά και το πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια. Πάνω σε μια λεία επιφάνεια ρίχνουμε αλεύρι και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, βάζουμε το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε με λάδι.
Το ίδιο κάνουμε και με το επόμενο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε επίσης.
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό τη χαράζουμε και τη ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Συνταγή για χούμους με λιαστή ντομάτα | Ένα twist σε μια κλασική συνταγή
Πηγή: Πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας - Τηλεθεατής