Αν είσαι λάτρης του κρέατος, και αυτό κατέχει ένα σημαντικό ρόλο στη διατροφή σου, επιβάλλεται να γνωρίζεις μερικές λεπτομέρειες που θα σε βοηθήσουν να δημιουργείς ακόμα πιο νόστιμα πιάτα. Μια από τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις είναι και ποιο κομμάτι κρέας είναι κατάλληλο για κάθε μαγείρεμα και πώς να το διαλέξεις.
Ποιο είναι το καλύτερο κρέας για να μαγειρέψεις στην κατσαρόλα; Αρνί, χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο;
Το πιο ιδανικό κρέας για μαγείρεμα στην κατσαρόλα είναι το μοσχάρι και κατάλληλα μέρη του ζώου για το μαγείρεμα αυτό είναι: το κιλότο, το κόντρα φιλέτο, το μπον φιλέ, η σπάλα, το νουά, η ουρά μπουτιού, ο μηρός, το στρογγυλό και ο σβέρκος.
Ποιο κομμάτι από μοσχάρι να προτιμήσεις για φαγητό στο φούρνο; Ποιο είναι το καλύτερο μέρος;
Ο σβέρκος, η ελιά ή ο λαιμός είναι κατάλληλα για γιουβέτσι, ενώ η σπάλα, που είναι ένα από τα πιο μαλακά και γευστικά σημεία, ενδείκνυται για φαγητά στο φούρνο. Επίσης, για μαγείρεμα στο φούρνο, ιδανικά σημεία είναι το στήθος, οι μπριζόλες, η κόντρα μπριζόλα και το κιλότο.
Ποιο είναι το πιο νόστιμο κομμάτι στο αρνί και πώς είναι καλύτερο να το μαγειρέψεις;
Ανάλογα με τον τρόπο που θέλεις να μαγειρέψεις το αρνί, θα πρέπει να διαλέξεις και διαφορετικό κομμάτια για να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η νοστιμιά του.
Για το μαγείρεμα στο φούρνο προτίμησε το μπούτι, για ψήσιμο στη σχάρα προτίμησε τα καρέ ή παϊδάκια, ενώ για γιουβέτσι ή σούπα διάλεξε το χεράκι.
Ποιο κομμάτι να επιλέξεις από το χοιρινό κρέας για κάθε τρόπο μαγειρέματος;
Το κεφάλι είναι ένα νόστιμο σημείο και είναι ιδανικό για ψητό, σούπα ή στη γάστρα. Η ελιά ή ο σβέρκος είναι εξαιρετικά μαλακά σημεία και είναι ιδανικά για τη σχάρα αλλά και στο φούρνο.
Το χεράκι είναι ιδανικό για ρολό, μαγειρευτά στην κατσαρόλα αλλά και αργοψημένο στο φούρνο.
Οι μπριζόλες είναι κατάλληλες για τηγάνι και στη σχάρα, ενώ χωρίς κόκκαλο μπορείς να τις βάλεις και στο φούρνο. Το νουά είναι ένα ιδανικό σημείο για σνίτσελ, όπως επίσης και το τρανς.
Το δημοφιλές ψαρονέφρι είναι κατάλληλο για ψήσιμο στα κάρβουνα αλλά και για το τηγάνι. Η πανσέτα, που είναι ένα παχύ κομμάτι κρέατος, είναι ιδανική για ψητά κατσαρόλας, ραγού ή στη σχάρα, κομμένο σε φέτες. Το κιλότο και το στρογγυλό χρησιμοποιούνται για κοκκινιστά, ενώ ολόκληρο το μπούτι είναι κατάλληλο για ψητό στο φούρνο.
Κρέας τηγανητό: Ποιο είναι το καλύτερο είδος και σημείο στο κρέας για να βάλεις στο τηγάνι;
Το καταλληλότερο είδος για τηγάνισμα είναι το χοιρινό (που συνήθως προτιμούμε σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα). Ο λόγος που το καθιστά το κατάλληλο κρέας για αυτού του είδους το μαγείρεμα είναι οι μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου που περιέχει. Όταν αυτό στερεοποιηθεί, το κρέας φαίνεται ξεροψημένο εξωτερικά και στο εσωτερικό του είναι ζουμερό.
Τα καλύτερα μέρη του χοιρινού για να βάλεις στο τηγάνι είναι το κιλότο, το μπον φιλέ, το ψαρονέφρι και οι μπριζόλες.