Από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο,MSc, MBA, SRD, μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή, Πανεπιστήμιο Surrey.
Το ασβέστιο (CA) είναι ένα χημικό στοιχείο απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται να καταναλώνεις καθημερινά μια ορισμένη ποσότητά του για να χτίζεις και να διατηρείς ισχυρά οστά αλλά και μια υγιή επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και υπόλοιπων οργάνων του σώματος. Ποιες είναι οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και ποιες εμποδίζουν την απορρόφησή του;
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Το ασβέστιο βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα και ροφήματα. Συνιστάται, επίσης, να το λαμβάνουμε από ποικιλία πηγών. Τα παρακάτω τρόφιμα και ροφήματα είναι σημαντικές πηγές του:
- Γάλα
- Τυρί
- Γιαούρτι
- Ξηροί καρποί και σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, του σουσαμιού, των αμυγδάλων και των φουντουκιών
- Φασόλια
- Σύκα
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Μπρόκολο
- Σπανάκι
- Πολλά ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό
- Μικρά ψάρια που τρώγονται με τα οστά, π.χ. μαρίδα, γαύρος, σαρδέλα
- Επίσης, πολλά ροφήματα, συμπεριλαμβανομένων του γάλακτος σόγιας και μιας ποικιλίας χυμών φρούτων, εμπλουτίζονται με ασβέστιο.