Η αντισύλληψη, όποια μέθοδος αντισύλληψης σου ταιριάζει, σε βοηθά να χαρείς τον έρωτα μειώνοντας σε πολύ μικρό ποσοστό την πιθανότητα εμφάνισης μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αν και υπάρχουν πολλές αντισυλληπτικές μέθοδοι, δεν θεωρούνται όλες το ίδιο αξιόπιστες, αποτελεσματικές ή κατάλληλες. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου; Υπάρχει κάποια που προσφέρει απόλυτη ασφάλεια;Μιλήσαμε με ειδικούς και σου παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για αντισύλληψη. Εσύ δεν έχεις παρά να επιλέξεις εκείνην που ταιριάζει σ’ εσένα και στον τρόπο ζωής σου.
Η μέθοδος αντισύλληψης: Το προφυλακτικό
Τα ανδρικά προφυλακτικά φτιάχνονται από λατέξ και η αντισυλληπτική τους προστασία αυξάνεται με την ταυτόχρονη χρήση σπερματοκτόνων ουσιών.
Υπέρ: Εκτός από την αντισυλληπτική προστασία, που είναι αρκετά ικανοποιητική, προφυλάσσουν και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (λοίμωξη από γονόκκοκο, χλαμύδια, HIV, HPV κ.λπ.). Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση είναι η χρησιμοποίησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Κατά: Έχουν καταγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις στο λατέξ, ενώ υπάρχει περίπτωση να «σπάσει».
Ποσοστό ασφαλείας: 97%.
Το γυναικείο προφυλακτικό αποτελείται από δύο δακτυλίους από πολυουρεθάνη και μια θήκη από λατέξ.
Υπέρ: Υπερτερεί ως προς την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι καλύπτει, εκτός από τον κόλπο και τον τράχηλο, και τα έξω γεννητικά όργανα.
Κατά: Ανεπιθύμητες ενέργειες του ανδρικού ή του γυναικείου προφυλακτικού εμφανίζονται σπανίως και αφορούν αλλεργική τοπική αντίδραση στο λατέξ.
Ποσοστό ασφαλείας: Η αντισυλληπτική τους προστασία είναι παρόμοια μ’ εκείνη του ανδρικού προφυλακτικού.
Οι μέθοδοι που μόνο ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει
Μέθοδος αντισύλληψης: Αντισυλληπτικά χάπια
Τι είναι: Πρόκειται για ορμονική μέθοδο αντισύλληψης. Περιέχουν είτε συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) είτε αποκλειστικά κάποιο προγεστερινοειδές. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά εμπορικά σκευάσματα με ποικίλη αναλογία και δόση ορμονών. Η επιλογή του σωστού σκευάσματος προϋποθέτει πάντοτε τη συνδρομή του γιατρού σου.
Τι κάνουν: Αναστέλλουν την έκκριση δύο βασικών ορμονών –την ωχρινοποιητική ορμόνη LH και τη θυλακιοτρόπο ορμόνη FSH–, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του ωοθυλακίου και, κατά συνέπεια, η ωορρηξία. Επίσης, δρουν στο ενδομήτριο, καθιστώντας το ακατάλληλο να δεχτεί γονιμοποιημένο ωάριο, όπως και στην τραχηλική βλέννα, κάνοντάς την «απροσπέλαστη» για τα σπερματοζωάρια.
Υπέρ: Παρέχουν προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, βελτιώνουν ακμή και τριχοφυΐα, τις ανωμαλίες του κύκλου και τα συμπτώματα δυσμηνόρροιας και πολυμηνόρροιας. Επίσης, προφυλάσσουν από την ανεπιθύμητη κύηση.
Κατά: Η εξέλιξη των αντισυλληπτικών χαπιών σήμερα έχει ελαχιστοποιήσει τις αντενδείξεις τους. Κατά κανόνα δεν προκαλούν παρενέργειες, οι οποίες παλαιότερα συνδέονταν με τη δοσολογία και τα συστατικά τους, όπως, π.χ., αύξηση βάρους, τριχοφυΐα, ημικρανίες, διαταραχές στη σεξουαλική επιθυμία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τυχόν παρενέργειές τους σήμερα σχετίζονται με το κάπνισμα (επιτρέπονται μόνο μέχρι 5 τσιγάρα ημερησίως), την κατανάλωση αλμυρών τροφών ή το λανθασμένο τρόπο λήψης τους.
Ποσοστό ασφάλειας: Στα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια αυτό ανέρχεται σχεδόν στο 100%. Για προστασία από άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες της ερωτικής επαφής, όπως, π.χ., τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η χρήση τους αντενδείκνυται.