Για ακόμα μία χρονιά, οι συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι εδώ για να βοηθήσουν με τα καλύτερα εορταστικά πιάτα. Πάρε μια μικρή γεύση παρακάτω, με τη συνταγή για λαχταριστούς παραδοσιακούς κουραμπιέδες.
Για περισσότερες συνταγές, επισκέψου το www.argiro.gr
Η συνταγή
ΥΛΙΚΑ:
100 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. βούτυρο γάλακτος
100 γρ. φυτίνη
2 κρόκους
1 αβγό
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
70 γρ. κονιάκ
1 κοφτό κ.γ. σόδα μαγειρική
150-250 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και
χοντροκομμένο
850 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κοσκινισμένο
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10’ στους 200οC, να ροδίσει. Τη χοντροκόβουμε.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 10’ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αβγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
- Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τους ψήνουμε στους 170oC, στον αέρα, για περίπου 35’, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5’ να κρυώσουν.
- Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη με τη βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.
KOMMATIA 70
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15', ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ 30'
Οδηγίες για μοναδικούς κουραμπιέδες
Να θυμάστε ότι χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυρωτή, όχι σφιχτή. Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν, οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι.