Το πικνίκ στην παραλία ανήκει στη λίστα με όσα έχεις να κάνεις στις διακοπές σου για να περάσεις καλά. Τα αυγουστιάτικα βράδια είναι ιδανικά για να δημιουργήσεις μία boho ατμόσφαιρα και να μαζευτείς με τους φίλους σου σε ένα σκηνικό που θα θυμίζει εξωτικό νησί.
Σάντουιτς, σαλάτες, ντιπ με φρέσκια μπαγκέτα και παγωμένο τσάι αποτελούν ιδανικές επιλογές για το μενού του πικνίκ. Όσον αφορά το σερβίτσιο, σίγουρα δεν θα φέρεις τις πορσελάνες της γιαγιάς σου, αλλά απόφυγε και τα πλαστικά. Πάρε μαζί σου πιάτα και ποτήρια καθημερινής χρήσης για να δώσεις έναν πιο ιδιαίτερο τόνο στο πικνίκ σου αλλά και να μειώσεις τα απορρίμματα.
Επίλεξε φαγητά που αντέχουν στις μεταφορές, μπορούν να ετοιμαστούν εκ των προτέρων, σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, και δεν χρειάζονται πολλές σάλτσες ή άλλα υγρά συστατικά. Απόφυγε τα τρόφιμα που απαιτούν κόψιμο, και προτίμησε όσα τρώγονται με πιρούνι ή ακόμα καλύτερα με το χέρι.
Κρύο τσάι με λεβάντα
Υλικά
8 και 1/4 φλιτζάνια βραστό νερό
6 φακελάκια τσαγιού Earl Grey
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη λεβάντας
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
Κλωναράκια λεβάντας ή μέντας για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζεις το βραστό νερό, τα 8 φακελάκια τσαγιού και την αποξηραμένη λεβάντα και τα αφήνεις για 10 λεπτά. Σουρώνεις και αφήνεις το τσάι να κρυώσει. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνεις το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτεις το σιρόπι ζάχαρης στο τσάι και το αφήνεις να παγώσει. Σερβίρεις σε ψηλά ποτήρια με ένα κλωναράκι λεβάντα ή μέντα.
Σάντουιτς με λαδένιο ψωμί, κατσικίσιο τυρί και ρόκα με βαλσάμικο
Υλικά (για 4 σάντουιτς)
8 φέτες λαδένιο ψωμί
12 σύκα φρέσκα
250 γρ. Μαλακό κατσικίσιο τυρί
4 κ.γ. μέλι
Ένα μπολ ρόκα με ελαιόλαδο και βαλσάμικο
12 φύλλα δυόσμου ολόκληρα
Εκτέλεση
Σε δύο φέτες ψωμί απλώνεις το τυρί και τα σύκα και τις βάζεις στον φούρνο στο γκριλ μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί. Βγάζεις από τον φούρνο, απλώνεις το μέλι, το δυόσμο και τη ρόκα, και κλείνει το σάντουιτς.
Πάστα ελιάς με σύκα (συνδυάζεται με μπαγκέτα ή κριτσίνια)
Υλικά
3/4 φλιτζανιού μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
3/4 φλιτζανιού ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
6 μικρά ξερά σύκα, χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη, ξεπλυμμένη
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1/4 φλιτζάνι γεμάτο φύλλα μέντας
4 φιλέτα αντσούγιας
1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι kosher
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Bagel μάρκες, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Κόβεις τις αντσούγιες σε λεπτά κομμάτια. Σε ένα μπλέντερ ανακατεύεις όλα τα υλικά μεταξύ τους και προσθέτεις τις ψιλοκομμένες αντσούγιες. Περιχύνεις με ελαιόλαδο και πασπαλίζεις με λίγο αλάτι και ανακατεύεις ξανά με το χέρι.
Σαλάτα ντομάτα, αγγούρι και γλυκό κρεμμύδι με αλάτι κύμινου
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
1 1/2 κουταλιές της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
2 1/4 κιλά ντομάτες, κομμένες σε φέτες
1 κιλό αγγούρια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
1 μεγάλο γλυκό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι, φρυγανίζεις ελαφρά τους σπόρους κύμινου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να ελευθερώσουν τα αρώματά τους. Τους μεταφέρεις σε ένα γουδί και τους αφήνεις να κρυώσουν. Προσθέτεις το αλάτι και χτυπάς μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις τις ντομάτες, τα αγγούρια, το κρεμμύδι, το λάδι και το λεμόνι. Πασπαλίζεις με 2 κουταλάκια αλάτι κύμινου πάνω από τη σαλάτα και ανακατεύεις.